Přemýšlím, co pro mě vlastně znamená leden. Po Vánocích se většinou cítím přehlcená vjemy, přejezená sladkého a pár dnů po novém roce dostávám náladu uklidit celý byt. Ne jen to, co jde na první pohled vidět, ale zabrousit i do skříněk a poliček, kam jsem dlouho nesáhla. Probrat věci, ty nepotřebné vytřídit, aby mi bylo trochu lehčeji.
Uspořádáno! Skvělý pocit 💪🏼 Jdu na to pomalu když mám čas, proberu pár poliček, utřu v nich prach, projdu obsah krabic... Jen z téhle skříně jsem vytřídila hromadu papírů, odstřižků látek, nití, knoflíků a podobných drobností.
O víkendu jsem na procházce s Čotym našla obrovitánskou větev borovice ulomenou na zemi. Nebyla bych to já, abych si z ní nenatrhala kytku do vázy.
Má své místo na jídelním stole. A zároveň vám moc ráda doporučím ke čtení i tuhle knihu, Staré odrůdy, kterou jsem přečetla jedním dechem.
Začínám promýšlet obálku pro svou novou kuchařku. Bude modrobílá, trochu jako obálka FIKY, ale barvy budou přehozené – bílé nebo krémové pozadí a modré motivy.
Snídaně a v hlavní roli moje granola. K ní hrušky a lískooříškové máslo.
Dirndl, úlovek ze sekáče, který nakonec prodávám dál na svém Vinted. Nějak se v té barvě necítím, i když střih je precizně vypracovaný.
Tady detail živůtku, nádherná práce.
Další den a cesta ke kadeřnici, moje vlasy už to potřebovaly. Ve Vaskách a s kabelkou Eggo od Ježíška.
Tadá! Hned mám lehčí hlavu.
Středeční oběd, jollof rice, pokrm původem z Nigérie a Ghany. Je to rýže vařená s omáčkou z cibule, rajčat, papriky a spousty koření. Zrovna dneska jsem ji vařila podle tohoto receptu.
Výsledek chutnal skvěle, ale moje rýže konzistencí připomínala spíš rizoto, a tak si recept propříště trochu zjednoduším – zeleninový základ opražím v hrnci, rýži si uvařím v rýžovaru a teprve potom ji přidám ke kořeněnému základu.
A tady je celý oběd. Jollof rice, fazole pečené s olivovým olejem, citronovou šťávou a římským kmínem. K tomu salát z mrkve, červeného zelí s kmínem. Ten dělávám z většího množství, v lednici pár dnů vydrží.
Na zahradě mi roste velký keř rozmarýnu, utrhla jsem pár větviček na fokáču, kterou budu zítra péct, a na ozdobu koláče.
Upekla jsem Olive oli cake podle receptu Cannelle et Vanille. Ze špaldové mouky, s hruškami a spoustou citronové kůry.
Mějte se krásně!