Batátové lívanečky

V kategorii:

Velké oblibě se u nás těší lívanečky. Placičky, tak jim říká můj Jeníček. Nejčastěji dělám dětem banánové z přezrálých banánů, které už nikdo nechce jíst a do těsta přidávám pohankovou mouku, mleté ovesné vločky, trochu ořechového másla...co je po ruce. 

Tentokrát mám pro vás recept na batátové lívanečky, protože mi zbylo dost pyré z vaření. Batáty jsou sladké samy o sobě a do těsta už nepřidávám žádný cukr (ale vy můžete, pokud to preferujete). Připravte si je třeba jako  vánoční snídani se svými blízkými.

Batátové lívanečky

  • 270 g batátového pyré (přibližně 300 g uvařených batátů rozmixovaných dohladka)
  • 1 vejce
  • 30 g bílého jogurtu
  • 50 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • 40 g pohankové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky perníčkového koření
  • špetka soli
  • 1 lžíce řepkového oleje na smažení

Smažená jablka

  • 2 lžíce másla
  • 2 jablka
  1. V misce smíchejte batátové pyré, vejce, jogurt, mléko a prošlehejte.
  2. Do druhé misky prosijte oba druhy mouky, prášek do pečiva, perníčkové koření, sůl a promíchejte. Přidejte k tekuté směsi a promíchejte.
  3. Těsto nechejte 10 minut odstát.
  4. Pánev rozehřejte na nižší teplotu, dejte na ni trochu oleje a smažte malé lívanečky, každý z jedné lžíce těsta. Smažte, dokud nejsou dozlatova.
  5. Mezitím, co se lívanečky smaží, si připravte další pánev a rozehřejte v ní máslo. Jablka nakrájejte na tenké plátky a opékejte, dokud nejsou měkká a dozlatova.
  6. Servírujte se smaženými jablky, datlovým sirupem nebo medem a hustým bílým jogurtem.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny