Pamatuju si, jak maminka několik let po sobě dělávala bezinkový sirup. Musela, protože jsem jí těch květů donesla každoročně plný koš. Letos jsme s mým milým byli na výletě v jedné malebné vesničce skoro až na konci světa a já jsem si dala za cíl najít bezový keř. Našla jsem ho až skoro u konce naší cesty a květy jsem si s sebou přivezla do Brna, kde jsem z nich udělala sirup.
Bezinkový sirup s bylinkami
V kategorii:
Bezinkový sirup s bylinkami
- 30 rozkvetlých květů bezu
- 10 stonků meduňky
- 5 stonků máty
- 60 g kyseliny citronové
- 4 citrony
- 1, 5 kg cukru
- 2 litry vody přiveďte k varu a nechejte vychladnout.
- Až je voda jen mírně vlažná, vložte do ní květy bezu, meduňku a mátu spolu s kyselinou citronovou a citron nakrájenými na kolečka. Rostliny musí být ve vodě úplně ponořené.
- Zakryjte poklicí a nechejte stát v pokojové 24 – 30 hodin.
- Obsah hrnce přeceďte přes sítko vyložené jemným plátýnkem, tekutinu dejte do čistého hrnce a přisypejte všechen cukr.
- Pravidelně promíchávejte, aby se cukr úplně rozpustil. Může to trvat i 2 – 3 hodiny.
- Sirup nalijte do lahví a skladujte v lednici. Spotřebujte do 1 měsíce, a pokud ho nestihnete vypít, můžete část zamrazit.