Bezlepkový banánový chlebíček

Pekla jsem, pekla banánový chlebíček bez lepku a ze samých dobrých a zdravých věcí. A pro jistotu jsem ho upekla hned dvakrát, protože ten první se mi nějak nezdál. Proto jsem pozměnila receptu a pro jistotu dala péct druhý kousek. Nutno říci, že se nakonec povedly oba a chuťově jsou naprosto úžasné. Druhý pokus ale přecejen chutná o něco lépe a na ten vám napíšu recept.

Chlebíček neobsahuje lepek, je upečený z pohankové a mandlové mouky, spousty oříšků a jen s troškou cukru. Dohromady ho drží banány a vajíčka. Přesto se rozpadá o trochu víc, než je zvykem u klasického banana bread. Myslím ale, že ta chuť vám to úplně vynahradí.

Bezlepkový banánový chlebíček

  • 3 vejce
  • 60 gtřtinového cukru
  • 100 g pohankové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka sody
  • ½ lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 1 lžičky skořice
  • 100 g ořechů (namíchala jsem mandle, vlašáky a pistácie)
  • 100 g másla
  • 4 hodně zralé banány
  • 2 fíky
  • 2 hrušky
  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formu na chlebíček vyložte pečicím papírem (jednoduše papír zmuchláte, pak jím vyložíte formu a následně tam nalejete těsto).
  2. Vejce a cukr vyšlehejte do bíla.
  3. V misce smíchejte oba druhy mouky, prášek do pečiva, sodu, kakao, sůl, skořici a oříšky.
  4. V jiné misce smíchejte rozpuštěné a zchladlé máslo, rozmačkané banány, fíky nakrájené na kousky a jednu hrušku nakrájenou na kostičky.
  5. Do vaječné pěny vmíchejte sypké i tekuté suroviny a těsto nalejte do formy.
  6. Druhou hrušku nakrájejte na tenké plátky, kterými poklaďte povrch chlebíčku.
  7. Pečte asi hodinu a poté vyzkoušejte špejlí, jestli už těsto nelepí. Případně pečte ještě déle.
  8. Chlebíček před krájením nechejte úplně vychladnout.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny