Krásně nadýchaný koláč s hruškami, lískooříškovou moukou a plátky mandlí. S bezlepkovým pečením nemám moc zkušeností, takže tenhle koláč byl takový hokus pokus, ale nakonec se povedl výborně.
Bezlepkový piškotový koláč s hruškami
Bezlepkový piškotový koláč s hruškami
- 4 vejce
- 180 g cukru
- 200 g bezlepkové mouky (použila jsem Nomix)
- 30 g lískooříškové mouky (mleté lískové oříšky)
- 1 prášek do pečiva
- semínka z 1/3 vanilkového lusku
- 120 g másla
- 2 velké nebo 3 mešní hrušky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- hrst mandlových lupínků na posypání
- Troubu předehřejte na 150 stupňů.
- Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
- V kastrůlku rozpusťte máslo a nechejte vychladnout.
- Hrušky oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte je na tenké plátky. Posypejte kukuřičným škrobem a opatrně promíchejte. Škrob hruškám zabrání, aby se při pečení propadly.
- Vejce s cukrem šlehejte asi 5 minut do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a lískovými oříšky, promíchejte.
- Nakonec za stálého šlehání přilévejte zchladlé máslo a naposled zašlehejte.
- Těsto nalijte do formy, uhlaďte a na povrch naskládejte hrušky. Posypejte mandlovými lupínky.
- Pečte 20 minut na 150 stupňů, pak zvyšte teplotu a pečte ještě 35 – 40 minut na 170 stupňů. Koláč by měl být krásně zlatavý na povrchu.
- Nechejte úplně vychladnout, pak vyjměte z formy a lehce pocukrujte.
Newsletter Děvčete u plotny
Přihlašte se k mému newsletteru plnému střípků z mého každodenního života, který vám dorazí jednou za měsíc.