Bezlepkový piškotový koláč s hruškami

Krásně nadýchaný koláč s hruškami, lískooříškovou moukou a plátky mandlí. S bezlepkovým pečením nemám moc zkušeností, takže tenhle koláč byl  takový hokus pokus, ale nakonec se povedl výborně.

Bezlepkový piškotový koláč s hruškami

  • 4 vejce
  • 180 g cukru
  • 200 g bezlepkové mouky (použila jsem Nomix)
  • 30 g lískooříškové mouky (mleté lískové oříšky)
  • 1 prášek do pečiva
  • semínka z 1/3 vanilkového lusku
  • 120 g másla
  • 2 velké nebo 3 mešní hrušky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • hrst mandlových lupínků na posypání
  1. Troubu předehřejte na 150 stupňů.
  2. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
  3. V kastrůlku rozpusťte máslo a nechejte vychladnout.
  4. Hrušky oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte je na tenké plátky. Posypejte kukuřičným škrobem a opatrně promíchejte. Škrob hruškám zabrání, aby se při pečení propadly.
  5. Vejce s cukrem šlehejte asi 5 minut do světlé a nadýchané pěny.
  6. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a lískovými oříšky, promíchejte.
  7. Nakonec za stálého šlehání přilévejte zchladlé máslo a naposled zašlehejte.
  8. Těsto nalijte do formy, uhlaďte a na povrch naskládejte hrušky. Posypejte mandlovými lupínky.
  9. Pečte 20 minut na 150 stupňů, pak zvyšte teplotu a pečte ještě 35 – 40 minut na 170 stupňů. Koláč by měl být krásně zlatavý na povrchu.
  10. Nechejte úplně vychladnout, pak vyjměte z formy a lehce pocukrujte.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika