Borůvková hrníčková bublanina
(hrnek o objemu 200 ml)
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1/2 prdopeče
- špetka soli
- 1/2 hrnku borůvek
- 100 g mandelmassy
Drobenka
- 30 g másla
- 2 lžíce cukru moučka
- Hladká mouka dle potřeby
V hrnci na nízké teplotě rozpusťte máslo a vmíchejte cukr. Přisypávejte mouku a míchejte, dokud směs nezíská správnou drobivou konzistenci.
Mandelmassa
- 50 g loupaných mandlí
- 50 g cukru moučka
- 3 lžíce smetany
Mandle rozmixujte na co nejjemnější hmotu, přidejte cukr a smetanu a mixujte ještě několik minut, aby byla směs hladká.
Postup:
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech nebo velkou formu na koláč vymažte olejem a vysypejte strouhankou.
- Rozklepněte vejce a rozdělte je na bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh a dejte stranou. Žloutky šlehejte s oběma druhy cukrů, dokud směs není světle žlutá. Přidejte mléko a rozpuštěné máslo a šlehejte další tři minuty.
- Po částech a na nejnižší otáčky mixéru zašlehávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec ručně velice opatrně vmíchejte sníh.
- Nalejte těsto do formy, rovnoměrně na něj rozprostřete mandelmassu (nebo udělejte lžičkou malé kopečky), posypejte borůvkami a nakonec drobenkou.
- Pečte uprostřed trouby cca 35 minut, dokud bublanina na povrchu nezezlátne. Pro jistotu vyzkoušejte špilkem, jestli je propečená i zevnitř.
P.S. Je jemná, nadýchaná a přece jen voní domovem.