Dýňový chlebíček s čokoládovým krémem

V kategorii:

Dýně patří k podzimu a já každý rok cítím potřebu upéct alespoň jeden dýňový recept. Tentokrát je to vláčný dýňový chlebíček ozdobený čokoládovým krémem, který je potěchou pro oko i pro chuťové buňky. 

Pokud hledáte dokonalý korpus na dýňový dort, nebojte se použít toto těsto. Ve formě o průměru 20 cm se bude péct asi hodinu a dort z něj bude úžasný. 

Dýňový chlebíček s čokoládovým krémem

Těsto

  • 300 g dýňového pyré (použila jsem dýni Hokkaido)
  • 110 g másla
  • 135 g třtinového tmavého cukru
  • 1 lžíce tekuté melasy (lze nahradit medem)
  • 3 vejce
  • 140 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • 80 g pohankové mouky
  • 1 lžíce perníčkového koření nebo vrchovatá lžička skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Čokoládový krém

  • 200 g krémového sýra (použila jsem Lučinu)
  • 1 lžíce medu
  • 15 g kakaa + 1 lžíčka na posypání
  • květový pyl na ozdobu
  1. Připravte si dýňové pyré a nechejte ho zchladnout do pokojové teploty. V receptu používám dýni Hokkaido, která dodá chlebíčku výraznější barvu i chuť než máslová nebo muškátová dýně, ale fungovat budou všechny. Na 300 g dýňového pyré budete potřebovat asi 350 g syrové očistěné a oloupané dýně. 
  2. Máslo a vejce vytáhněte z lednice několik hodin předem, aby měly suroviny čaj přijít do pokojové teploty a nesrazily se. 
  3. Formu na chlebíček o délce cca 26 cm vymažte olejem a vysypejte moukou. Troubu předehřejte na 165 °C.
  4. Těsto. Máslo, cukr a melasu šlehejte, dokud máslo není nadýchané a nezesvětlá. Trvá to několik minut, tak mu dejte čas.
  5. Do našlehaného máslového základu po jednom přidávejte vejce a vždy dokonale zašlehejte. Nakonec bude směs krásně našlehaná.
  6. Do jiné misky prosijte mouky, koření, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte.
  7. Spolu s dýňovým pyré přidejte do těsta a rychle promíchejte. Stačí opravdu chvilka, přílišné míchání mouky by neprospělo struktuře těsta.
  8. Hotové těsto nalijte do formy, uhlaďte a pečte 60-70 minut na 165 °C. Ke konci vyzkoušejte špejlí, jestli už je upečeno, špejle musí vyjít z těsta suchá. 
  9. Chlebíček nechejte chvíli zchladnout ve formě, a pak ho opatrně vyklopte z formy. Nechejte úplně vychladnout. 
  10. Krém. Lučinu šlehejte s medem a poté do ní vmíchejte prosáté kakao. 
  11. Krém přemístěte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou o průměru 0,8-1 cm. Na chlebíček udělejte  ozdobné vlnky, posypejte dalším kakaem a ozdobte květovým pylem. 
  12. Nesnězený chlebíček skladujte v lednici, kde vám vydrží alespoň 4 dny.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika