Dýně k podzimu patří – stejně jako voňavý a krásně oranžový dýňový koláč. Pekli jsme s tetou(tedy spíše ona, já jsem mlsně chodila okolo s fotoaparátem v ruce) v domě starém bezmála 600 let a v mírně polních podmínkách (kamna, ve kterých musíte nejdříve zatopit a pak přikládat, aby oheň nevyhasl a podivně pekoucí plynová trouba).
Koláč není moc sladký,jen tak akorát, což je občas příjemná změna.Recept je (opět) z knížky Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu. Mimochodem, skvělá kniha, pokud ji ještě nemáte, rozhodně si pro ni zaběhněte do knihkupectví, je v ní totižspousta skvělých (nejen sladkých) receptů na podzimní a zimní ovoce a zeleninu, no, však ještě uvidíte, co vám ukuchtím.
Dýňový koláč
Těsto
- 300 g hladné mouky
- 175 g másla
- 3 - 4 lžíce studené vody
Vše zpracujte dohromady, vytvořte z těsta kouli a nechejte ještě asi půl hodiny v lednici odpočinout.
Náplň
- 500 dýně (my jsme použily Hokkaido)
- 50 g másla
- 100 g cukru krupice
- Šťáva z jednoho pomeranče
- 350 g plnotučného tvarohuSáček vanilkového cukru
- 4 žloutky
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Lžící vydlabejte z dýně zrníčka a nakrájejte ji na větší kousky. V hrnci rozpusťte máslo a dýni na něm krátce orestujte, zalijte pomerančovou šťávou a přikryté pod pokličkou duste doměkka (cca 10 min). Poté odkryjte a nechte trochu oschnout (3 – 4 minuty). Rozmixujte nebo rozmačkejte a nechte zchladnout.
- Cukr ušlehejte se žloutky, přidejte tvaroh, vanilkový cukr, opět prošlehejte a nakonec vmíchejte dýňové pyré.
- Kulatou koláčovou formu vyložte rozváleným těstem. Spodek propíchejte vidličkou, vyložte kolečkem pečícího papíru a vysypejte suchými fazolemi. Pečte cca 10 min.
- Koláč vytáhněte, odstraňte fazole a papír, vlijte připravenou hmotu a dejte péct na 30 minut. Poté stáhněte teplotu na 160 stupňů a pečte, dokud zkušební párátku zapíchnuté do koláče nezůstane suché.
A něco navíc
- 200 ml 33% smetany ke šlehání
- 200 g tvarohu
- ½ lžičky mleté skořice
Ze smetany ušlehejte hustou šlehačku, přidejte tvaroh a skořici a vše ještě prošlehejte. Ke každé porci ještě přidejte kopeček téhle dobroty.
P. S. Druhý den se koláč rozleží a je ještě mnohem lepší!