Šla jsem koupit hrušky na Zelný trh, takové ty červené, voňavé, zralé a sladké. Po cestě domů jsem tak od oka vymyslela recept a koláč byl na světě.
Hruškový koláč s kardamomem
V kategorii:
Hruškový koláč s kardamomem
Těsto
- 100 g hladké pšeničné mouky75 g špaldové mouky1 lžíce cukru moučky115 g máslašpetka soli2 lžíce studené vody
Náplň
- 4 velké a zralé hrušky
- šťáva z ½ citronu
- 50 ml vody
- 25 g kukuřičného škrobu
- 50 g cukru moučka
- semínka z ½ vanilkového lusku
- 2 vrchovaté lžičky mletého kardamomu
- Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte všechny suroviny kromě vody a vytvořte drobenku. Poté přilejte vodu a vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě lžíci vody.
- Těsto nechejte půl hodiny odpočinout v lednici.
- Těsto vyválejte na placku o tloušťce 3 mm a vyložte jím formu o průměru 24 cm. Dno propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a posypejte suchými fazolemi.
- Pečte 15 minut na 175 stupňů, poté odstraňte fazole a pečte dalších 15 minut, až je těsto krásně zlatavé.
- Mezitím si připravte náplň. Hrušky přepulte, vykrojte z nich jádřince a nakrájejte je na půlcentimetrové proužky. Smíchejte je s citronovou šťávou a vodou.
- V misce smíchejte sypké suroviny na náplň, přidejte k hruškách a pořádně promíchejte.
- Hrušky naskládejte na upečený korpus a přelijte tekutinou, která s misce zůstane.
- Pečte 20 minut, poté koláč posypejte mandlovými lupínky a pečte ještě 10 minut, dokud hrušky nejsou měkké.