Jáhelník s jahodami

V kategorii:

Jáhelník mi dlouho ležel na srdci, jen spařování mi bylo zapeklitou záhadou (dobře, naprosto jsem neměla tušení, o co jde). Pekla jsem ve formě o průměru 18 cm a v plynové troubě, proto mi na povrchu nezrůžověl, jak se píše v receptu. Snad ten váš bude krásně růžolící. V receptu jsou uvedeny lesní jahody, ale podle mě je jich škoda. Lesní jahody jsou tak vzácné, že se musí sníst ještě v lese, rovnou utržené. A tak místo nich použijte ty klasické, nejčervenější a nejsladší, jaké najdete.

Recept mám z geniálního českého počinu, Regionální kuchařky od Petry Pospěchové, o které tu ještě bude řeč.

Jáhelník s jahodami

  • 200 g jáhel
  • 400 g jahod
  • 2 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 3 lžíce másla
  • 500 ml mléka
  1. Jáhly nadvakrát spaříme (pro takové jako já - prolejeme horkou vodou), přecedíme, necháme okapat a pak zalijeme mlékem smíchaným s trochou vody a vaříme doměkka.
  2. Mezitím očistíme jahody a rozkrájíme je na poloviny.
  3. Z bílků ušleháme sníh.
  4. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  5. Do uvařených horkých jáhel vmícháme máslo, a když trochu zchladnou, přidáme do nich žloutky a nakonec také bílkový sníh. S tím nakládáme opatrně, abychom zachovali vzduchové bublinky.
  6. Zapékací misku či pekáček vymažeme, dno vyložíme polovinou jáhel, ne ně vyskládáme jahody a zakryjeme druhou půlkou jáhel.
  7. Pečeme asi dvacet minut nebo dokud povrch nezrůžoví.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika