Jahodová bublanina bez vajec

Jeli jsme na pár dní na dovolenou. Máme s kamarádkami takový zvyk, že každá upečeme buchtu ke snídani či ke kafi. Ta moje byla bublanina bez vajec s velkou spoustou ovoce a ovesnou drobenkou, po které se skoro zaprášilo.

Do bublaniny můžete použít vlastně jakékoli ovoce. Já jsem na zkoušku upekla dva koláče. Do toho na fotkách přišly jahody a rybíz, druhý byl s meruňkami a borůvkami. Určitě bych vyzkoušela broskve, na podzim švestky a v zimě jablka a hrušky.

Jahodová bublanina bez vajec

Drobenka

  • 30 g másla
  • 30 g jemně mletých ovesných vloček
  • 20 g cukru moučka
  • 15 g hladké mouky

Těsto

  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 100 g třtinového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 2 zralé banány
  • 60 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g ovesné mouky (mouky z ovesných vloček)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150 g ovoce (jahody, maliny, borůvky, meruňky, rybíz…)
  • 1 lžíce cukru moučka na obalení
  1. Drobenka. V pánvi rozpusťte máslo a odstavte. Přidejte vločky, mouku a cukr a míchejte, dokud se ze směsi nestane drobenka.
  2. Koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem nebo ji vysypejte strouhankou.
  3. Máslo a třtinový cukr vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, pak vmíchejte citronovou kůru.
  4. Banány rozmačkejte vidličkou na malé kousky a přimíchejte k máslové směsi.
  5. V misce smíchejte polohrubou a ovesnou mouku s práškem do pečiva a vmíchejte do těsta spolu s mlékem. Nalijte do koláčové formy a uhlaďte.
  6. Ovoce nakrájejte na kousky a jemně promíchejte s moučkovým cukrem. Rovnoměrně jím posypejte povrch koláče. Nakonec koláč posypejte drobenkou.
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 40-50 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli už je těsto propečené (špejle zabodnutá do těsta musí být suchá).

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika