Jarní koláč s jahodami a rebarborou

Dostala jsem chuť na jahody s rebarborou, což je jedna z těch nejjarnějších chutí, na které se po zimě vždycky velmi těším. A tak dnes ráno a trochu za pochodu vznikl tento vláčný koláč s tvarohem a citronovou kůrou.

Jarní koláč s jahodami a rebarborou

  • 80 g másla v pokojové teplotě
  • 125 g třtinového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 3 vejce
  • 250 g plnotučného vaničkového tvarohu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 75 g mandlové mouky
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g zralých jahod
  • 150 g stonků rebarbory
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • hrst mandlových lupínků
  • moučkový cukr na posypání
  1. Formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů.
  2. Máslo, cukr a citronovou kůru smíchejte a vyšlehejte dosvětla, poté po jednom zašlehávejte vejce, až vznikne světlá a nadýchaná pěna. Přidejte tvaroh a zašlehejte.
  3. V misce smíchejte mandlovou a polohrubou mouku, prášek do pečiva a sůl a přimíchejte do těsta. Nalijte do formy a uhlaďte.
  4. Jahody nakrájejte na plátky, rebarboru oloupejte a nakrájejte na 1 cm kousky. Ovoce smíchejte s jednou lžící moučkového cukru.
  5. Jahodami s rebarborou posypejte koláč, navrch přidejte ještě mandlové lupínky a dejte péct na 50 - 60 minut. Případně vyzkoušejte špejlí, jestli už je těsto upečené.
  6. Nechejte koláč vychladnout, odstraňte ho z formy a nakonec posypejte slabou vrstvou moučkového cukru.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny