Dostala jsem chuť na jahody s rebarborou, což je jedna z těch nejjarnějších chutí, na které se po zimě vždycky velmi těším. A tak dnes ráno a trochu za pochodu vznikl tento vláčný koláč s tvarohem a citronovou kůrou.
Jarní koláč s jahodami a rebarborou
Jarní koláč s jahodami a rebarborou
- 80 g másla v pokojové teplotě
- 125 g třtinového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 3 vejce
- 250 g plnotučného vaničkového tvarohu
- 150 g polohrubé mouky
- 75 g mandlové mouky
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- 150 g zralých jahod
- 150 g stonků rebarbory
- 1 lžíce moučkového cukru
- hrst mandlových lupínků
- moučkový cukr na posypání
- Formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů.
- Máslo, cukr a citronovou kůru smíchejte a vyšlehejte dosvětla, poté po jednom zašlehávejte vejce, až vznikne světlá a nadýchaná pěna. Přidejte tvaroh a zašlehejte.
- V misce smíchejte mandlovou a polohrubou mouku, prášek do pečiva a sůl a přimíchejte do těsta. Nalijte do formy a uhlaďte.
- Jahody nakrájejte na plátky, rebarboru oloupejte a nakrájejte na 1 cm kousky. Ovoce smíchejte s jednou lžící moučkového cukru.
- Jahodami s rebarborou posypejte koláč, navrch přidejte ještě mandlové lupínky a dejte péct na 50 - 60 minut. Případně vyzkoušejte špejlí, jestli už je těsto upečené.
- Nechejte koláč vychladnout, odstraňte ho z formy a nakonec posypejte slabou vrstvou moučkového cukru.
Newsletter Děvčete u plotny
Přihlašte se k mému newsletteru plnému střípků z mého každodenního života, který vám dorazí jednou za měsíc.