Koláč s čokoládovou pěnou a chilli

Koláč s nadýchanou čokoládovou pěnou do deštivého podzimního počasí.

Koláč s čokoládovou pěnou a chilli

Korpus

  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 100 g másla

Čokoládová pěna

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1, 5 plátku želatiny
  • 190 g 60 – 70 % čokolády
  • 270 ml 33% smetany ke šlehání
  • špetka soli
  • špetka chilli
  1. Dortovou formu o průměru cca 22 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky formy).
  2. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 175 stupňů.
  3. Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout.
  4. Vyšlehejte cukr a vejce do bíla, trvá to asi pět minut.
  5. Přidejte prosátou mouku, kakao, vanilkový cukr a promíchejte. Nakonec přidejte máslo. Přelejte těsto do formy.
  6. Pečte zhruba 12 - 15 minut. Dort se během pečení nafoukne. Nechejte jej asi hodinu vychladnout, hezky se "usadí" a vytvoří vcelku kompaktní základ pro čokoládovou pěnu.
  7. Čokoládová pěna. Smetanu dejte do misky, ve které ji budete později šlehat a společně s metličkami na šlehání umístěte vychladit do lednice.
  8. Želatinu namočte do studené vody a nechejte nabobtnat.
  9. Mléko se špetkou soli přiveďte k varu.
  10. Do misky dejte čokoládu nasekanou na malé kousky a přidejte vyždímanou nabobtnanou želatinu.
  11. Vroucím mlékem přelijte čokoládu a vymíchejte hladkou ganache.
  12. Čokoládový krém nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a občas promíchejte.
  13. Smetanu vyšlehejte dotuha, ke konci šlehání do ní přidejte chilli.
  14. Šlehačku po částech vmíchejte do čokolády, nalejte na ztuhlý čokoládový korpus a nechejte alespoň tři hodiny vychladit.
  15. Krájete nahřátým nožem.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny