Koláč s nadýchanou čokoládovou pěnou do deštivého podzimního počasí.
Koláč s čokoládovou pěnou a chilli
Korpus
2 vejce
150 g cukru
60 g hladké mouky
20 g kakaa
1 lžička vanilkového cukru
100 g másla
Čokoládová pěna
150 ml plnotučného mléka
1, 5 plátku želatiny
190 g 60 – 70 % čokolády
270 ml 33% smetany ke šlehání
špetka soli
špetka chilli
Dortovou formu o průměru cca 22 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky formy).
Předehřejte horkovzdušnou troubu na 175 stupňů.
Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout.
Vyšlehejte cukr a vejce do bíla, trvá to asi pět minut.
Přidejte prosátou mouku, kakao, vanilkový cukr a promíchejte. Nakonec přidejte máslo. Přelejte těsto do formy.
Pečte zhruba 12 - 15 minut. Dort se během pečení nafoukne. Nechejte jej asi hodinu vychladnout, hezky se "usadí" a vytvoří vcelku kompaktní základ pro čokoládovou pěnu.
Čokoládová pěna. Smetanu dejte do misky, ve které ji budete později šlehat a společně s metličkami na šlehání umístěte vychladit do lednice.
Želatinu namočte do studené vody a nechejte nabobtnat.
Mléko se špetkou soli přiveďte k varu.
Do misky dejte čokoládu nasekanou na malé kousky a přidejte vyždímanou nabobtnanou želatinu.
Vroucím mlékem přelijte čokoládu a vymíchejte hladkou ganache.
Čokoládový krém nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a občas promíchejte.
Smetanu vyšlehejte dotuha, ke konci šlehání do ní přidejte chilli.
Šlehačku po částech vmíchejte do čokolády, nalejte na ztuhlý čokoládový korpus a nechejte alespoň tři hodiny vychladit.
Krájete nahřátým nožem.
DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka
Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.