Koláč s nadýchanou čokoládovou pěnou do deštivého podzimního počasí.
Koláč s čokoládovou pěnou a chilli
V kategorii:
Koláč s čokoládovou pěnou a chilli
Korpus
- 2 vejce
- 150 g cukru
- 60 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 1 lžička vanilkového cukru
- 100 g másla
Čokoládová pěna
- 150 ml plnotučného mléka
- 1, 5 plátku želatiny
- 190 g 60 – 70 % čokolády
- 270 ml 33% smetany ke šlehání
- špetka soli
- špetka chilli
- Dortovou formu o průměru cca 22 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky formy).
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 175 stupňů.
- Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout.
- Vyšlehejte cukr a vejce do bíla, trvá to asi pět minut.
- Přidejte prosátou mouku, kakao, vanilkový cukr a promíchejte. Nakonec přidejte máslo. Přelejte těsto do formy.
- Pečte zhruba 12 - 15 minut. Dort se během pečení nafoukne. Nechejte jej asi hodinu vychladnout, hezky se "usadí" a vytvoří vcelku kompaktní základ pro čokoládovou pěnu.
- Čokoládová pěna. Smetanu dejte do misky, ve které ji budete později šlehat a společně s metličkami na šlehání umístěte vychladit do lednice.
- Želatinu namočte do studené vody a nechejte nabobtnat.
- Mléko se špetkou soli přiveďte k varu.
- Do misky dejte čokoládu nasekanou na malé kousky a přidejte vyždímanou nabobtnanou želatinu.
- Vroucím mlékem přelijte čokoládu a vymíchejte hladkou ganache.
- Čokoládový krém nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a občas promíchejte.
- Smetanu vyšlehejte dotuha, ke konci šlehání do ní přidejte chilli.
- Šlehačku po částech vmíchejte do čokolády, nalejte na ztuhlý čokoládový korpus a nechejte alespoň tři hodiny vychladit.
- Krájete nahřátým nožem.