Křehké kakaové linecké s lískooříškovým máslem

V kategoriích:

Myslím, že mám nové oblíbené cukroví. Křehké kakaové linecké slepené Mazanou Ajalou (lískooříškovo–čokoládovým máslem). Není moc sladké, což mi neskutečně chutná, a jen se rozplývá na jazyku. Je to variace na vámi oblíbené linecké ze špaldové mouky, jen jsem do těsta přidala kakao. 

Těsto můžete míchat ručním mixérem (metličkami vyšlehejte máslo s cukrem a pak zašlehejte vejce, mouku však přimíchejte ručně pomocí stěrky) nebo v kuchyňském robotu (tam použijte nástavec na křehká těsta, tzv. protínačku, který udělá celé těsto za vás).

Křehké kakaové linecké s lískooříškovým máslem

na 2-3 plechy

  • 165 g másla
  • 90 g moučkového cukru + na posypání
  • 2 žloutky (přesněji 30–40 g)
  • 220 g hladké špaldové mouky
  • 30 g kakaa holandského typu
  • velká špetka soli
  • Mazaná Ajala na slepení
  1. Máslo a vejce vytáhněte z lednice přibližně hodinu před pečením, aby suroviny získaly pokojovou teplotu.
  2. Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé nadýchané pěny a poté zašlehejte žloutky.
  3. Mouku promíchejte s kakaem a solí a prosejte přes sítko, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. Rychle zapracujte do těsta.
  4. Z těsta vytvořte bochánek, zabalte do fólie a nechejte přes noc odpočinout v lednici.
  5. Další den předehřejte troubu na 180 °C. Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  6. Z těsta vyválejte plát o tloušťce asi 3 mm a vykrajujte tvary. Pečte 5-8 min. Doporučuji péct plechy po jednom, linecké se rádo připaluje, dobře ho hlídejte. Nechejte zcela vychladnout.
  7. Vršky lehce pocukrujte. Na spodní část tvarů natřete Mazanou Ajalu a slepujte tvary. 
  8. Linecké přemístěte do krabičky a nechejte alespoň 24 hodin rozležet. Hotové linecké skladujte v chladnější místnosti a doufejte, že do Vánoc něco zbyde.

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s brněnskou čokoládovou Ajala. Díky za podporu mého blogu!

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika