Myslím, že mám nové oblíbené cukroví. Křehké kakaové linecké slepené Mazanou Ajalou (lískooříškovo–čokoládovým máslem). Není moc sladké, což mi neskutečně chutná, a jen se rozplývá na jazyku. Je to variace na vámi oblíbené linecké ze špaldové mouky, jen jsem do těsta přidala kakao.
Těsto můžete míchat ručním mixérem (metličkami vyšlehejte máslo s cukrem a pak zašlehejte vejce, mouku však přimíchejte ručně pomocí stěrky) nebo v kuchyňském robotu (tam použijte nástavec na křehká těsta, tzv. protínačku, který udělá celé těsto za vás).
Křehké kakaové linecké s lískooříškovým máslem
na 2-3 plechy
- 165 g másla
- 90 g moučkového cukru + na posypání
- 2 žloutky (přesněji 30–40 g)
- 220 g hladké špaldové mouky
- 30 g kakaa holandského typu
- velká špetka soli
- Mazaná Ajala na slepení
- Máslo a vejce vytáhněte z lednice přibližně hodinu před pečením, aby suroviny získaly pokojovou teplotu.
- Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé nadýchané pěny a poté zašlehejte žloutky.
- Mouku promíchejte s kakaem a solí a prosejte přes sítko, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. Rychle zapracujte do těsta.
- Z těsta vytvořte bochánek, zabalte do fólie a nechejte přes noc odpočinout v lednici.
- Další den předehřejte troubu na 180 °C. Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
- Z těsta vyválejte plát o tloušťce asi 3 mm a vykrajujte tvary. Pečte 5-8 min. Doporučuji péct plechy po jednom, linecké se rádo připaluje, dobře ho hlídejte. Nechejte zcela vychladnout.
- Vršky lehce pocukrujte. Na spodní část tvarů natřete Mazanou Ajalu a slepujte tvary.
- Linecké přemístěte do krabičky a nechejte alespoň 24 hodin rozležet. Hotové linecké skladujte v chladnější místnosti a doufejte, že do Vánoc něco zbyde.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s brněnskou čokoládovou Ajala. Díky za podporu mého blogu!