Norský pusinkový koláč kvæfjordkake
V Norsku se říká, že kvæfjordkake je nejlepší koláč na světě. Souhlasím, že je skvělý, sama mám tuhle kombinaci (piškot - pusinky - vanilka) velmi ráda. Ale jestli je opravdu nejlepší? To bych si nedovolila tvrdit, protože na světě je výborných koláčů nespočet a každému z nás bude chutnat jiný.
Korpus je z nadýchaného piškotu, na něm vrstva pusinek s křupavými plátky mandlí a vše spojené lehounkým žloutkovým vanilkovým krémem.
Pokud vás zajímá historie koláče, hezky sepsanou ji najdete na blogu North Wild Kitchen.

- Při pečení jsem vycházela z několika norských receptů, které jsem si upravila a hlavně jsem ubrala z množství cukru, i tak mi koláč přijde dostatečně sladký.
- Mezi vrstvu korpusu a krému můžete přidat plátky jahod. To by nejspíš udělali i Norové, kteří jsou na své jahody, pěstované v chladném podnebí Skandinávie, náležitě hrdí.
- Pokud nechcete vařit domácí pudink, nahraďte ho ušlehanou šlehačkou.
- Koláč můžete servírovat hned po upečení, ale nám mnohem víc chutnal až druhý a třetí den, kdy se všechny vrstvy naležely a piškot byl o dost vláčnější. Bohužel to zase bylo na úkor pusinek, které už nebyly tak křupavé.

Norský pusinkový koláč kvæfjordkake
Piškotový korpus
- 150 g másla
- 110 g krupicového cukru
- 5 žloutků
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 100 ml mléka
Pusinky
- 5 bílků
- špetka soli
- 215 g krupicového cukru
- 50 g plátků mandlí
Žloutkový krém
- 500 ml plnotučného mléka
- 1/2 vanilkového lusku
- 2 žloutky
- 55 g moučkového cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 40 g másla
Piškotový korpus
- Máslo, vejce a mléko vytáhněte z lednice v dostatečném předstihu, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
- Plech na pečení o rozměru 30x40 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 165°C.
- Máslo šlehejte s cukrem, dokud nezesvětlá a nezvětší svůj objem, trvá to asi 5 minut.
- Po jednom zašlehávejte žloutky, další přidejte až ve chvíli, kdy je předchozí zašlehaný.
- Do jiné misky prosijte mouku s práškem do pečiva a promíchejte.
- Směs mouky, vanilku a mléko přidejte do těsta a už jen pomalu promíchejte.
- Těsto rovnoměrně rozetřete na plech.
Pusinky
- Do čisté mísy nalijte bílky a přidejte špetku soli.
- Šlehejte pár minut do polotuha, poté na několikrát přisypejte cukr a šlehejte, dokud sníh nebude bílý, lesklý, nadýchaný a velmi pevný. To může dohromady trvat až 15 minut.
- Sníh rozetřete na piškotové těsto, posypejte mandlemi a pečte 35 - 40 minut dozlatova. Pokud pusinky příliš tmavnou, přikryjte povrch koláče alobalem.
- Hotový koláč nechejte vychladnout a pak ho rozkrojte na poloviny.
Vanilkový pudink
- Vanilkový lusk rozřízněte, vydlabejte zrníčka a vše vložte do hrnce. Přilijte mléko.
- Mléko přiveďte k varu, odstavte a vylovte vanilkový lusk.
- Mezitím v misce promíchejte žloutky, cukr, škrob a metličkou rozmíchejte dohladka.
- Za stálého míchání přilijte do směsi žloutků 1/3 horkého mléka a pak směs přelijte do hrnce ke zbylému mléku.
- Na mírném plameni a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, trvá to jen chvilinku.
- Do hotového krému přidejte máslo a promíchejte.
- Na povrch krému položte potravinářskou fólii, aby se netvořil škraloup, a nechejte vychladnout. Nejdřív v pokojové teplotě a pak vložte vychladit do lednice.
Skládání koláče
- Na servírovací tác nebo třeba na prkénko položte první z korpusů pusinkami dolů (chceme vytvořit něco jako sendvič, aby pusinky vždycky byly venku a krém je nemohl rozpustit).
- Na korpus natřete vychlazený krém. Pokud se vám zdá, že krém příliš ztuhl a špatně se s ním pracuje, rozmixujte ho tyčovým mixérem, čímž opět získá hladkou a tekutější konzistenci.
- Přiklopte druhou částí korpusu pusinkami nahoru.
- Koláč vložte alespoň na dvě hodiny chladit do lednice a můžete se do něj pustit. Nejlépe se krájí malým pilkovitým nožem.