V Norsku se říká, že kvæfjordkake je nejlepší koláč na světě. Souhlasím, že je skvělý, sama mám tuhle kombinaci (piškot - pusinky - vanilka) velmi ráda. Ale jestli je opravdu nejlepší? To bych si nedovolila tvrdit, protože na světě je výborných koláčů nespočet a každému z nás bude chutnat jiný.
Korpus je z nadýchaného piškotu, na něm vrstva pusinek s křupavými plátky mandlí a vše spojené lehounkým žloutkovým vanilkovým krémem.
Pokud vás zajímá historie koláče, hezky sepsanou ji najdete na blogu North Wild Kitchen.
- Při pečení jsem vycházela z několika norských receptů, které jsem si upravila a hlavně jsem ubrala z množství cukru, i tak mi koláč přijde dostatečně sladký.
- Mezi vrstvu korpusu a krému můžete přidat plátky jahod. To by nejspíš udělali i Norové, kteří jsou na své jahody, pěstované v chladném podnebí Skandinávie, náležitě hrdí.
- Pokud nechcete vařit domácí pudink, nahraďte ho ušlehanou šlehačkou.
- Koláč můžete servírovat hned po upečení, ale nám mnohem víc chutnal až druhý a třetí den, kdy se všechny vrstvy naležely a piškot byl o dost vláčnější. Bohužel to zase bylo na úkor pusinek, které už nebyly tak křupavé.