Mazariner — švédské mandlové koláčky

Mazariner jsou švédské koláčky s jemnou mandlovou náplní a cukrovou polevou. Své jméno nesou podle italského kardinála Julese Mazarina, který žil začátkem 17. století. Jak se však italský biskup dostal ke švédským koláčkům, je mi záhadou.

Formičky na mazariner, které používám, jsem si přivezla ze Švédska. Leží mi tu už rok a půl a teď konečně nastal jejich čas. Pokud neseženete hliníkové formičky, použijte třeba formu na muffiny.

Protože poleva je jenom z cukru, je nad slunce jasnější, jak moc sladké mazariner budou. Ale na druhou stranu se podívejte, jak krásně vypadají…

Mazariner

asi 15 ks

Těsto

  • 100 g másla
  • 45 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 180 g hladké mouky

Mandlová náplň

  • 100 g másla
  • 100 g krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 200 g mandlí
  • 2 lžíce Amaretta

Poleva

  • 120 g moučkového cukru
  • cca 2 lžíce vody
  • pár zrníček červené potravinářské barvy
  1. Těsto. Máslo nechejte stát v pokojové teplotě a poté vyšlehejte s cukrem. Přidejte vejce a opět zašlehejte. Nakonec přisypejte mouku a zpracujte těsto, které bude docela dost měkké.
  2. Těsto nechejte asi hodinu odpočívat v lednici. Po hodině z něj vyválejte na plát o tloušťce 3 mm a vyložte jím formy na muffiny.
  3. Na náplň smíchejte mírně rozpuštěné máslo s cukrem a šlehejte, po jednom zašlehávejte vejce a nakonec mandle a Amaretto. Naplňte formičky asi do 2/3 a pečte tak 15 - 20 minut na 180 stupňů. Během pečení ještě vyběhnou. Mazariner by na povrchu měly mírně zezlátnout.
  4. Až koláčky vychladnou, smíchejte 2 lžíce vody a trošičku barvy do světle růžového odstínu. Vlijte do misky s prosátým cukrem a promíchejte. Polevou ozdobte mazariner a nechejte zatuhnout. Nakonec je můžete jako já dozdobit třeba sušenými lístky růží.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika