Nepečený jahodový koláč

V kategorii:

Létem vonící jahody, mascarpone, šlehačka, máslové sušenky... Přesně to najdete v tomto lehoučkém a nadýchaném koláči. Můj muž, který je zároveň mým největším kritikem, mi složil poklonu toho nejvyššího kalibru - takový koláč prý prý můžu dělat častěji.

Koláč nakrájíte na 8-10 porcí. Pokud je vám to málo, zdvojnásobte množství náplně (u sušenkového základu bude stačit 1 a 1/2 množství) a použijte formu o průměru 22-24 cm. A jestli pro vás jahody nejsou to pravé, vyměňte je za maliny nebo borůvky.

V receptu používám máslové sušenky s ovesnými vločkami z Biopekárny Zemanka (ale fungovat budou i bebečka nebo jiné máslové sušenky). Poprvé jsem se se sušenkami od Zemanky setkala už před lety a od té doby mám silnou slabost pro jejich čoko-kokosky.

Ve své pekárně pečou spoustu druhů bio sušenek a krekrů, suroviny pocházejí z ekologického zemědělství a sušenky neobsahují bílý cukr, umělé ztužené tuky či jiné chemické nedobroty. A to jde poznat i na chuti. Některé sušenky jsou vhodné už pro děti od 1 roku (ideální, když jste venku, rychle potřebujete svačinu pro nespokojené batole, a nemáte s sebou nic k zakousnutí). A pečou i bezlepkově! Moc se mi líbí, že sušenky najdete v bezobalových obchodech a můžete tak ušetřit spoustu obalů.

Nepečený jahodový koláč

(8-10 porcí)

Sušenkový korpus

Krém

  • 250 g mascarpone
  • zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
  • 30-50 ml medu (podle chuti)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g jahod
  • 2 a 1/2 plátku želatiny
  • jahody, lyofilizované maliny a kytičky na ozdobu
  1. Dno i boky dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem.
  2. V mixéru najemno rozemelte sušenky. Máslo rozpusťte a nechejte zchladnout. 
  3. Poté promíchejte máslo se sušenkami. Vznikne vám hmota připomínající mokrý písek. Směs napěchujte na dno formy a na její boky do výšky asi 3 cm. Nechejte půl hodiny ztuhnout v lednici.
  4. Mezitím si připravte náplň. Mascarpone šlehejte s vanilkou a medem dohladka, pak přilijte smetanu a šlehejte další minutu, dokud krém lehce nezhoustne a vše se nespojí.
  5. Jahody rozmixujte na pyré a přelijte do malého hrnce. Zahřívejte na 60-80°C (nemusí vařit). Poté plotýnku vypněte.
  6. Do misky se studenou vodou namočte želatinu a nechejte 5-10 minut nabobtnat. Plátky želatiny pak přesuňte do hrnce s jahodami a rozmíchejte.
  7. Jahodové pyré přilijte do mascarpone základu, pořádně promíchejte, nalijte na korpus a povrch uhlaďte. Dejte do lednice alespoň na 5, ideálně na 8 hodin (přes noc). 
  8. Před podáváním opatrně odstraňte formu, koláč dozdobte ovocem a kytičkami a můžete servírovat.

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka, děkuji za podporu mého blogu!

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika