Létem vonící jahody, mascarpone, šlehačka, máslové sušenky... Přesně to najdete v tomto lehoučkém a nadýchaném koláči. Můj muž, který je zároveň mým největším kritikem, mi složil poklonu toho nejvyššího kalibru - takový koláč prý prý můžu dělat častěji.
Koláč nakrájíte na 8-10 porcí. Pokud je vám to málo, zdvojnásobte množství náplně (u sušenkového základu bude stačit 1 a 1/2 množství) a použijte formu o průměru 22-24 cm. A jestli pro vás jahody nejsou to pravé, vyměňte je za maliny nebo borůvky.
V receptu používám máslové sušenky s ovesnými vločkami z Biopekárny Zemanka (ale fungovat budou i bebečka nebo jiné máslové sušenky). Poprvé jsem se se sušenkami od Zemanky setkala už před lety a od té doby mám silnou slabost pro jejich čoko-kokosky.
Ve své pekárně pečou spoustu druhů bio sušenek a krekrů, suroviny pocházejí z ekologického zemědělství a sušenky neobsahují bílý cukr, umělé ztužené tuky či jiné chemické nedobroty. A to jde poznat i na chuti. Některé sušenky jsou vhodné už pro děti od 1 roku (ideální, když jste venku, rychle potřebujete svačinu pro nespokojené batole, a nemáte s sebou nic k zakousnutí). A pečou i bezlepkově! Moc se mi líbí, že sušenky najdete v bezobalových obchodech a můžete tak ušetřit spoustu obalů.
Nepečený jahodový koláč
(8-10 porcí)
Sušenkový korpus
Krém
- 250 g mascarpone
- zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
- 30-50 ml medu (podle chuti)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 150 g jahod
- 2 a 1/2 plátku želatiny
- jahody, lyofilizované maliny a kytičky na ozdobu
- Dno i boky dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem.
- V mixéru najemno rozemelte sušenky. Máslo rozpusťte a nechejte zchladnout.
- Poté promíchejte máslo se sušenkami. Vznikne vám hmota připomínající mokrý písek. Směs napěchujte na dno formy a na její boky do výšky asi 3 cm. Nechejte půl hodiny ztuhnout v lednici.
- Mezitím si připravte náplň. Mascarpone šlehejte s vanilkou a medem dohladka, pak přilijte smetanu a šlehejte další minutu, dokud krém lehce nezhoustne a vše se nespojí.
- Jahody rozmixujte na pyré a přelijte do malého hrnce. Zahřívejte na 60-80°C (nemusí vařit). Poté plotýnku vypněte.
- Do misky se studenou vodou namočte želatinu a nechejte 5-10 minut nabobtnat. Plátky želatiny pak přesuňte do hrnce s jahodami a rozmíchejte.
- Jahodové pyré přilijte do mascarpone základu, pořádně promíchejte, nalijte na korpus a povrch uhlaďte. Dejte do lednice alespoň na 5, ideálně na 8 hodin (přes noc).
- Před podáváním opatrně odstraňte formu, koláč dozdobte ovocem a kytičkami a můžete servírovat.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka, děkuji za podporu mého blogu!