Norské rustikální housky (grove rundstykker)

V kategoriích:

Jak spousta z vás ví, právě píšu novou kuchařku - Sladkou severskou kuchařku, která vyjde na jaře 2025. Najdete v ní i tento recept na norské rustikální housky, které nám doma moc zachutnaly.  

Rustikální housky si můžete upéct na víkendový brunch nebo jako svačinu na výlet. Norové by si k nim dali brunost, karamelově zbarvený a sladce chutnající měkký sýr, který je tradičním norským jídlem. Vy si je obložte tím, co máte rádi, ať už slaným či sladkým.  

  • Do těsta přidávám ovesné vločky a vlašské ořechy, ale místo vloček můžete do těsta přisypat sušené brusinky, které se k vlašákům skvěle hodí.
  • Podle receptu upečete 12 docela velkých housek. Jestli byste je rádi menší, rozdělte těsto třeba na 16 kousků. 

na 12 kousků

  • 25 g kvasnic
  • 400 ml vlažné vody
  • 380 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 20 g soli
  • 1 lžička kmínu
  • 60 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 60 g celých ovesných vloček
  1. Plech na pečení vyložte ho archem papíru.
  2. Do mísy rozdrobte kvasnice, zalijte je vodou a rozmíchejte. 
  3. Přidejte oba druhy mouky, sůl, kmín, vlašáky a ovesné vločky.
  4. Vařečkou vypracujte těsto, které bude trochu lepivé. Zakryjte utěrkou a za 15 minut těsto ještě jednou promíchejte, jeho struktura bude o dost elastičtější díky lepku, který v těstě začne pracovat.
  5. Těsto vyklopte na silně pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na 12 kousků. Z každého kousku vypracujte bochánek a položte ho na plech.
  6. Bochánky zakryjte utěrkou a nechejte asi 45 minut kynout.
  7. Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté housky pečte asi 15 minut, aby se nafoukly. Po upečení musí znít dutě na poklep.
  8. Housky nechejte vychladnout a pak se do nich pusťte. 

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny