Norské rustikální housky (grove rundstykker)
V kategoriích:
Jak spousta z vás ví, právě píšu novou kuchařku - Sladkou severskou kuchařku, která vyjde na jaře 2025. Najdete v ní i tento recept na norské rustikální housky, které nám doma moc zachutnaly.
Rustikální housky si můžete upéct na víkendový brunch nebo jako svačinu na výlet. Norové by si k nim dali brunost, karamelově zbarvený a sladce chutnající měkký sýr, který je tradičním norským jídlem. Vy si je obložte tím, co máte rádi, ať už slaným či sladkým.

- Do těsta přidávám ovesné vločky a vlašské ořechy, ale místo vloček můžete do těsta přisypat sušené brusinky, které se k vlašákům skvěle hodí.
- Podle receptu upečete 12 docela velkých housek. Jestli byste je rádi menší, rozdělte těsto třeba na 16 kousků.

na 12 kousků
- 25 g kvasnic
- 400 ml vlažné vody
- 380 g hladké mouky
- 200 g celozrnné žitné mouky
- 20 g soli
- 1 lžička kmínu
- 60 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 60 g celých ovesných vloček
- Plech na pečení vyložte ho archem papíru.
- Do mísy rozdrobte kvasnice, zalijte je vodou a rozmíchejte.
- Přidejte oba druhy mouky, sůl, kmín, vlašáky a ovesné vločky.
- Vařečkou vypracujte těsto, které bude trochu lepivé. Zakryjte utěrkou a za 15 minut těsto ještě jednou promíchejte, jeho struktura bude o dost elastičtější díky lepku, který v těstě začne pracovat.
- Těsto vyklopte na silně pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na 12 kousků. Z každého kousku vypracujte bochánek a položte ho na plech.
- Bochánky zakryjte utěrkou a nechejte asi 45 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté housky pečte asi 15 minut, aby se nafoukly. Po upečení musí znít dutě na poklep.
- Housky nechejte vychladnout a pak se do nich pusťte.
