Od babičky mého milého jsme dostali asi deset kilo nevyloupaných vlašských ořechů a při pohledu na ně jsem dostala velikou chuť na ořechovou bábovku. Teď už jsou ořechy skoro vylouskané a bábovku jsem pekla dvakrát.
Ořechová bábovka
Ořechová bábovka
- 4 vejce
- 155 g cukru krupice nebo třtinového
- špetka soli
- 120 g másla
- 200 g bílého jogurtu
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 130 g mletých vlašských ořechů
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- Troubu předehřejte na 165 stupňů a formu na bábovku vymažte a vysypejte strouhankou.
- Máslo rozpusťte a nechejte vychladnout.
- Oddělte žloutky od bílků. Bílky šlehejte se špetkou soli do polotuha, poté přidejte třetinu cukru a vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do světlé nadýchané pěny.
- Do žloutkové pěny přimíchejte bílý jogurt a rozpuštěné máslo. Pak přidejte mouku, prášek do pečiva, ořechy, muškátový oříšek a všechno mixérem promíchejte.
- Nakonec ručně vmíchejte bílkový sníh a těsto nalijte do formy.
- Pečte asi 45 minut, poté vyzkoušejte špejlí, jestli už je bábovka propečená.
- Nechejte ji chvíli vychladnout ve formě a pak ji překlopte na talíř. Nechejte úplně vychladnout a před podáváním bábovku pocukrujte.
DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka
Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.
Dovědět se více o FIKA, sladká kuchařka nebo DORTY.