Ořechová bábovka

Od babičky mého milého jsme dostali asi deset kilo nevyloupaných vlašských ořechů a při pohledu na ně jsem dostala velikou chuť na ořechovou bábovku. Teď už jsou ořechy skoro vylouskané a bábovku jsem pekla dvakrát.

Ořechová bábovka

  • 4 vejce
  • 155 g cukru krupice nebo třtinového
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 200 g bílého jogurtu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 130 g mletých vlašských ořechů
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  1. Troubu předehřejte na 165 stupňů a formu na bábovku vymažte a vysypejte strouhankou.
  2. Máslo rozpusťte a nechejte vychladnout.
  3. Oddělte žloutky od bílků. Bílky šlehejte se špetkou soli do polotuha, poté přidejte třetinu cukru a vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do světlé nadýchané pěny.
  4. Do žloutkové pěny přimíchejte bílý jogurt a rozpuštěné máslo. Pak přidejte mouku, prášek do pečiva, ořechy, muškátový oříšek a všechno mixérem promíchejte.
  5. Nakonec ručně vmíchejte bílkový sníh a těsto nalijte do formy.
  6. Pečte asi 45 minut, poté vyzkoušejte špejlí, jestli už je bábovka propečená.
  7. Nechejte ji chvíli vychladnout ve formě a pak ji překlopte na talíř. Nechejte úplně vychladnout a před podáváním bábovku pocukrujte.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika