Ovesné sušenky se skořicí

V kategoriích:

Ovesné sušenky, tyuž nějak tak patří k podzimu. Nejsou téměř vůbec sladké, takže si podle chuti můžete přidat cukr, ale mně moc chutnají i takto. Rodina, u které jsem, téměř nejí sladké během týdne, tak abych jim tu nekazila morálku.

Opět si vemte k ruce odměrky z Ikea, protože váhu jsem tu nikde neobjevila. Ještě jedna zvláštnost se týká místního másla - je totiž lehce slané, naše normální neslané máslo tu sice taky mají, ale prakticky se vůbec nepoužívá, ze slaného se i peče, ale vůbec byste to na chuti nepoznali.

Ovesné sušenky se skořicí (cca 40 ks)

  • 4 dl ovesných vloček
  • 4 dl celozrné/ špaldové mouky
  • 2 dl másla
  • 2 -3 lžíce medu
  • 2 větší vajíčka
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžička prdopeče
  1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Smíchejte ovesné vločky, mouku a kypřicí prášek. V hrnci rozpusťte máslo s medem a pak tuto směs přidejte k suchým surovinám. Přidejte vejce a pořádně zamíchejte. Nakonec přisypejte koření a zpracujte jakousi lepivou směs.
  3. Vezměte si dva kusy pečicího papíru a mezi ně dejte onu hmotu. Válečkem na těsto vyválejte placku o tloušťce půl centimetru a vykrajujte kolečka o průměru 3 cm.
  4. Přemístěte kolečka na dva plechy vyložené papírem na pečení a ve vyhřáté troubě pečte cca 10 minut anebo dokud sušenky nezhnědnou. Před jakoukoli manipulací je nechte chvíli vychladnou, jinak by se mohly rozpadnout.
  5. Výsledné sušenky ještě můžete lehce poprášit skořicí.