Pistáciová bábovka s ruby čokoládou

V kategorii:

I když mi za okny zrovna poletují sněhové vločky, jaro se blíží. Ptáci začínají zpívat, za oknem mi raší první sazeničky zeleniny, dny jsou delší a delší. Už brzo se bude všecko zelenat. A já jsem pro vás upekla jemně zelenou bábovku z pistácií na oslavu nadcházejícího jara.

Bábovka je krásně vláčná díky jogurtu, chutná jemně po pistáciích a je provoněná limetkovou kůrou. Zdobí ji poleva z růžové ruby čokolády a kousky lyofilizovaných malin. Bábovka je velmi jednoduchá na přípravu a nebudete ani potřebovat mixér. Postačí vám ruční metlička na šlehání.

Bábovka je díky pistáciové mouce jemně zelená. Pokud byste ji rádi sytěji zelenou (a více pistáciovou), můžete do těsta vmíchat ještě lžíci nebo dvě pistáciového másla.

Bábovku jsem polila polevou z ruby čokolády. Můžete na ni narazit i pod označením rubínová nebo růžová čokoláda. Jde o speciální druh kakaových bobů, které mají narůžovělou barvu. Ruby čokoláda má poněkud odlišnou chuť, ucítíte v ní lehce ovocné tóny. Stejně jako pistáciovou mouku a mrazem sušené maliny ji najdete v eshopu Svět plodů.

Pokud ruby čokoládu nemáte, můžete polevu vynechat nebo použít čokoládu s 50% obsahem kakaové hmoty.

Pistáciová bábovka s ruby čokoládou a lyofilizovanými malinami

bábovka

  • 180 g krupicového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 limetky
  • 3 vejce
  • šťáva z 1/2 poloviny limetky
  • 105 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 155 ml mléka
  • 150 g hustého bílého jogurtu
  • špetka soli
  • 145 g hladké mouky
  • 60 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva (11 g)
  • 135 g pistáciové mouky (jemně mletých pistácií) + cca 30 g na vysypání formy

poleva

  1. Formu na bábovku vymažte souvislou vrstvičkou oleje a vysypejte pistáciovou moukou. Sama peču v hliníkové formě, ale pokud máte u vaší formy jinou zkušenost s vysypáním (např. kokos, hrubá mouka apod.) použijte vámi osvědčenou metodu.
  2. Troubu předehřejte na 165 °C, program rovnoměrné pečení shora a zdola. Do spodní třetiny trouby umístěte mřížku na pečení.
  3. Do velké mísy nasypejte cukr a přidejte limetkou kůru. Rukama celou směs promasírujte, aby se uvolnilo co nejvíce limetkové chuti.
  4. Přidejte vejce, limetkovou šťávu, olej, mléko, jogurt, špetku soli a metličkou rozmíchejte dohladka.
  5. Do druhé mísy prosijte oba druhy mouky, prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte pistáciovou mouku a zamíchejte. Pokud jsou ve směsi hrudky pistácií, rukama je rozemněte.
  6. Sypkou směs nasypejte do tekutých surovin, promíchejte a těsto vlijte do formy.
  7. Pečte přibližně 60 minut a zkontrolujte špejlí, jestli je bábovka opravdu propečená. Špejle musí vyjít ven suchá.
  8. Bábovku nechejte 15 minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na servírovací talíř. Nechejte ji úplně vychladnout.
  9. Poleva. Do malého hrnce vlijte smetanu a nechejte ji přijít k varu. Odstavte, vsypejte čokoládu a nechejte pár minut odstát. Pak rozmíchejte dohladka.
  10. Pomocí lžíce přelijte bábovku polevou a nakonec posypejte kousky lyofilizovaných malin. Nechejte asi hodinu ztuhnout a můžete servírovat.
  11. Bábovka vydrží až tři dny v pokojové teplotě.

Tento recept vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny