I když mi za okny zrovna poletují sněhové vločky, jaro se blíží. Ptáci začínají zpívat, za oknem mi raší první sazeničky zeleniny, dny jsou delší a delší. Už brzo se bude všecko zelenat. A já jsem pro vás upekla jemně zelenou bábovku z pistácií na oslavu nadcházejícího jara.
Bábovka je krásně vláčná díky jogurtu, chutná jemně po pistáciích a je provoněná limetkovou kůrou. Zdobí ji poleva z růžové ruby čokolády a kousky lyofilizovaných malin. Bábovka je velmi jednoduchá na přípravu a nebudete ani potřebovat mixér. Postačí vám ruční metlička na šlehání.
Pistáciová bábovka s ruby čokoládou a lyofilizovanými malinami
bábovka
- 180 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 limetky
- 3 vejce
- šťáva z 1/2 poloviny limetky
- 105 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 155 ml mléka
- 150 g hustého bílého jogurtu
- špetka soli
- 145 g hladké mouky
- 60 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva (11 g)
- 135 g pistáciové mouky (jemně mletých pistácií) + cca 30 g na vysypání formy
poleva
- Formu na bábovku vymažte souvislou vrstvičkou oleje a vysypejte pistáciovou moukou. Sama peču v hliníkové formě, ale pokud máte u vaší formy jinou zkušenost s vysypáním (např. kokos, hrubá mouka apod.) použijte vámi osvědčenou metodu.
- Troubu předehřejte na 165 °C, program rovnoměrné pečení shora a zdola. Do spodní třetiny trouby umístěte mřížku na pečení.
- Do velké mísy nasypejte cukr a přidejte limetkou kůru. Rukama celou směs promasírujte, aby se uvolnilo co nejvíce limetkové chuti.
- Přidejte vejce, limetkovou šťávu, olej, mléko, jogurt, špetku soli a metličkou rozmíchejte dohladka.
- Do druhé mísy prosijte oba druhy mouky, prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte pistáciovou mouku a zamíchejte. Pokud jsou ve směsi hrudky pistácií, rukama je rozemněte.
- Sypkou směs nasypejte do tekutých surovin, promíchejte a těsto vlijte do formy.
- Pečte přibližně 60 minut a zkontrolujte špejlí, jestli je bábovka opravdu propečená. Špejle musí vyjít ven suchá.
- Bábovku nechejte 15 minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na servírovací talíř. Nechejte ji úplně vychladnout.
- Poleva. Do malého hrnce vlijte smetanu a nechejte ji přijít k varu. Odstavte, vsypejte čokoládu a nechejte pár minut odstát. Pak rozmíchejte dohladka.
- Pomocí lžíce přelijte bábovku polevou a nakonec posypejte kousky lyofilizovaných malin. Nechejte asi hodinu ztuhnout a můžete servírovat.
- Bábovka vydrží až tři dny v pokojové teplotě.
Tento recept vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!