I když mi za okny zrovna poletují sněhové vločky, jaro se blíží. Ptáci začínají zpívat, za oknem mi raší první sazeničky zeleniny, dny jsou delší a delší. Už brzo se bude všecko zelenat. A já jsem pro vás upekla jemně zelenou bábovku z pistácií na oslavu nadcházejícího jara.
Bábovka je krásně vláčná díky jogurtu, chutná jemně po pistáciích a je provoněná limetkovou kůrou. Zdobí ji poleva z růžové ruby čokolády a kousky lyofilizovaných malin. Bábovka je velmi jednoduchá na přípravu a nebudete ani potřebovat mixér. Postačí vám ruční metlička na šlehání.
![](https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/55779b69-02dc-438a-a553-dec737af7c0c/9a97437d-bdf6-460e-86ca-7b486b68e456/blog-babovka-1.jpg?w=1100&fm=webp&q=80)
Bábovka je díky pistáciové mouce jemně zelená. Pokud byste ji rádi sytěji zelenou (a více pistáciovou), můžete do těsta vmíchat ještě lžíci nebo dvě pistáciového másla.
Bábovku jsem polila polevou z ruby čokolády. Můžete na ni narazit i pod označením rubínová nebo růžová čokoláda. Jde o speciální druh kakaových bobů, které mají narůžovělou barvu. Ruby čokoláda má poněkud odlišnou chuť, ucítíte v ní lehce ovocné tóny. Stejně jako pistáciovou mouku a mrazem sušené maliny ji najdete v eshopu Svět plodů.
Pokud ruby čokoládu nemáte, můžete polevu vynechat nebo použít čokoládu s 50% obsahem kakaové hmoty.
![](https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/55779b69-02dc-438a-a553-dec737af7c0c/346b0c0c-6fb9-4040-98f5-572dbe66cf45/blog-babovka-5.jpg?w=1100&fm=webp&q=80)
Pistáciová bábovka s ruby čokoládou a lyofilizovanými malinami
bábovka
- 180 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 limetky
- 3 vejce
- šťáva z 1/2 poloviny limetky
- 105 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 155 ml mléka
- 150 g hustého bílého jogurtu
- špetka soli
- 145 g hladké mouky
- 60 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva (11 g)
- 135 g pistáciové mouky (jemně mletých pistácií) + cca 30 g na vysypání formy
poleva
- Formu na bábovku vymažte souvislou vrstvičkou oleje a vysypejte pistáciovou moukou. Sama peču v hliníkové formě, ale pokud máte u vaší formy jinou zkušenost s vysypáním (např. kokos, hrubá mouka apod.) použijte vámi osvědčenou metodu.
- Troubu předehřejte na 165 °C, program rovnoměrné pečení shora a zdola. Do spodní třetiny trouby umístěte mřížku na pečení.
- Do velké mísy nasypejte cukr a přidejte limetkou kůru. Rukama celou směs promasírujte, aby se uvolnilo co nejvíce limetkové chuti.
- Přidejte vejce, limetkovou šťávu, olej, mléko, jogurt, špetku soli a metličkou rozmíchejte dohladka.
- Do druhé mísy prosijte oba druhy mouky, prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte pistáciovou mouku a zamíchejte. Pokud jsou ve směsi hrudky pistácií, rukama je rozemněte.
- Sypkou směs nasypejte do tekutých surovin, promíchejte a těsto vlijte do formy.
- Pečte přibližně 60 minut a zkontrolujte špejlí, jestli je bábovka opravdu propečená. Špejle musí vyjít ven suchá.
- Bábovku nechejte 15 minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na servírovací talíř. Nechejte ji úplně vychladnout.
- Poleva. Do malého hrnce vlijte smetanu a nechejte ji přijít k varu. Odstavte, vsypejte čokoládu a nechejte pár minut odstát. Pak rozmíchejte dohladka.
- Pomocí lžíce přelijte bábovku polevou a nakonec posypejte kousky lyofilizovaných malin. Nechejte asi hodinu ztuhnout a můžete servírovat.
- Bábovka vydrží až tři dny v pokojové teplotě.
Tento recept vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!