Pivní štrúdl

Brněnské HaDivadlo zahajuje svou sezonu a k této příležitosti bylo na mně, abych pro ně vymyslela recept inspirovaný rakouskou kuchyní. Jejich nové představení Síla zvyku totiž napsal vídeňský dramatik Thomas Bernhard. Ústředním tématem inscenace je úděl umělce s neustálým pnutím mezi touhou po dokonalosti a banální všedností.

V Rakousku se často peče tažený štrúdl, ale ten už na blogu je a tak jsem se pustila do pivního těsta, které dělávala má babička. Výsledkem je křupavé a voňavé máslové těsto.

Pivní štrúdl

(na 1 štrúdl)

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 120 ml černého piva
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru moučka

Náplň

  • 50 g strouhanky
  • 50 g mletých mandlí
  • 20 g másla
  • 700 g jablek
  • 50 - 150 g třtinového cukru (podle kyselosti jablek)
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  1. Den předem si připravte těsto. Smíchejte všechny suroviny a vypracujte vláčné a trochu lepivé těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Těsto zabalte do fólie a uložte na noc do lednice.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a mleté mandle a chvíli opékejte, dokud se celá směs nerozvoní. Nechejte vychladnout.
  3. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte s cukrem, skořicí a hřebíčkem.
  4. Odležené těsto rozválejte na plát o tloušťce 2 - 3 mm a přemístěte na pečicí papír. Doprostřed nasypejte strouhanku (strouhanka zachytí šťávu z jablek a  těsto nebude rozmočené) a na ni rozvrstvěte jablka. Okraje založte a celý štrúdl zabalte do těsta asi jako kdybyste skládali dopisní papír na tři části (spodní třetinu přeložte přes jablka a přes to přijde ještě horní třetina těsta).
  5. Přemístěte na plech, potřete vajíčkem a posypejte krupicovým cukrem. Ten na štrúdlu během pečení zkaramelizuje a vytvoří křupavou krustu.
  6. Pečte asi 40 - 50 minut na 175 stupňů, dokud nebude štrúdl zlatavý na povrchu.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika