Pivní štrúdl
Brněnské HaDivadlo zahajuje svou sezonu a k této příležitosti bylo na mně, abych pro ně vymyslela recept inspirovaný rakouskou kuchyní. Jejich nové představení Síla zvyku totiž napsal vídeňský dramatik Thomas Bernhard. Ústředním tématem inscenace je úděl umělce s neustálým pnutím mezi touhou po dokonalosti a banální všedností.

V Rakousku se často peče tažený štrúdl, ale ten už na blogu je a tak jsem se pustila do pivního těsta, které dělávala má babička. Výsledkem je křupavé a voňavé máslové těsto.
Pivní štrúdl
(na 1 štrúdl)
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 120 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
- 120 ml černého piva
- špetka soli
- 1 lžíce cukru moučka
Náplň
- 50 g strouhanky
- 50 g mletých mandlí
- 20 g másla
- 700 g jablek
- 50 - 150 g třtinového cukru (podle kyselosti jablek)
- 1 vrchovatá lžička skořice
- špetka mletého hřebíčku
- Den předem si připravte těsto. Smíchejte všechny suroviny a vypracujte vláčné a trochu lepivé těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Těsto zabalte do fólie a uložte na noc do lednice.
- Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a mleté mandle a chvíli opékejte, dokud se celá směs nerozvoní. Nechejte vychladnout.
- Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte s cukrem, skořicí a hřebíčkem.
- Odležené těsto rozválejte na plát o tloušťce 2 - 3 mm a přemístěte na pečicí papír. Doprostřed nasypejte strouhanku (strouhanka zachytí šťávu z jablek a těsto nebude rozmočené) a na ni rozvrstvěte jablka. Okraje založte a celý štrúdl zabalte do těsta asi jako kdybyste skládali dopisní papír na tři části (spodní třetinu přeložte přes jablka a přes to přijde ještě horní třetina těsta).
- Přemístěte na plech, potřete vajíčkem a posypejte krupicovým cukrem. Ten na štrúdlu během pečení zkaramelizuje a vytvoří křupavou krustu.
- Pečte asi 40 - 50 minut na 175 stupňů, dokud nebude štrúdl zlatavý na povrchu.