Dnešek byl ten správný den na pečení. Ráno jsem se probudila s pečicí náladou a nutně jsem potřebovala strávit půl dne v kuchyni. Děvče u plotny jak vymalované.
Pusinkový koláč
V kategorii:
Pusinkový koláč
Korpus
- 240 g hladké mouky
- 60 g celozrnné mouky
- špetka soli
- 175 g másla v pokojové teplotě
- 3 - 4 lžíce vody
- 1 bílek na potření
Mandlová náplň (mandelmassa)
- 100 g moučkového cukru
- 100 g loupaných mandlí
- 50 ml smetany
Čokoládový krém
- 200 g 50% čokolády
- 100 ml 33% smetany
- 50 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce kakaa
Pusinky
- 3 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce čokoládového krému
- Korpus. Všechny ingredience smíchejte a vzniklé těsto vtlačte do máslem vymazané dortové formy s průměrem 23 cm. Propíchejte dno vidličkou a nechejte půl hodiny vychladit v lednici.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 175 stupňů. Z pečicího papíru vystřihněte kruh, položte na dno těsta a zatižte fazolemi, těsto se při pečení nevyboulí. Pečte 10 minut, poté odstraňte fazole a papír a těsto potřete bílkem. Nechejte ještě 5 - 7 minut péct dozlatova.
- Mandlová náplň. Mandle s cukrem dejte do mixéru a mixujte několik minut, dokud nedocílíte hladké směsi. Přidejte smetanu a ještě promíchejte.
- Mandlovou směsí pokryjte dno korpusu a rovnoměrně rozetřete.
- Čokoládová náplň. Smetanu a mléko dejte do hrnce a zahřejte téměř až k bodu varu, odstavte z tepla, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte kakao a vajíčko a opět promíchejte. 2 lžíce náplně si nechejte stranou.
- Čokoládu nalejte na mandlovou náplň a pečte asi 15 minut, dokud náplň na povrchu neztuhne.
- Pusinky. Mezitím, co se koláč peče, umíchejte z bílků a cukru tuhý sníh, špičky sněhu se nesmí ohýbat, vytáhnete-li metličky mixéru. Trvá to asi 15 minut.
- Sníh navrstvěte na upečený koláč, polejte čokoládou a stěrkou na těsto lehce promíchejte pro docílení mramorového efektu. Pečte 20- 25 minut na 150 stupňů, dokud nejsou pusinky na povrchu tvrdé.
- Nechejte koláč alespoň hodinu vychladnout, aby všechny vrstvy ztuhly.