Pusinkový koláč

V kategorii:

Dnešek byl ten správný den na pečení. Ráno jsem se probudila s pečicí náladou a nutně jsem potřebovala strávit půl dne v kuchyni. Děvče u plotny jak vymalované.

Pusinkový koláč

Korpus

  • 240 g hladké mouky
  • 60 g celozrnné mouky
  • špetka soli
  • 175 g másla v pokojové teplotě
  • 3 - 4 lžíce vody
  • 1 bílek na potření

Mandlová náplň (mandelmassa)

  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g loupaných mandlí
  • 50 ml smetany

Čokoládový krém

  • 200 g 50% čokolády
  • 100 ml 33% smetany
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa

Pusinky

  • 3 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce čokoládového krému
  1. Korpus. Všechny ingredience smíchejte a vzniklé těsto vtlačte do máslem vymazané dortové formy s průměrem 23 cm. Propíchejte dno vidličkou a nechejte půl hodiny vychladit v lednici.
  2. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 175 stupňů. Z pečicího papíru vystřihněte kruh, položte na dno těsta a zatižte fazolemi, těsto se při pečení nevyboulí. Pečte 10 minut, poté odstraňte fazole a papír a těsto potřete bílkem. Nechejte ještě 5 - 7 minut péct dozlatova.
  3. Mandlová náplň. Mandle s cukrem dejte do mixéru a mixujte několik minut, dokud nedocílíte hladké směsi. Přidejte smetanu a ještě promíchejte.
  4. Mandlovou směsí pokryjte dno korpusu a rovnoměrně rozetřete.
  5. Čokoládová náplň. Smetanu a mléko dejte do hrnce a zahřejte téměř až k bodu varu, odstavte z tepla, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte kakao a vajíčko a opět promíchejte. 2 lžíce náplně si nechejte stranou.
  6. Čokoládu nalejte na mandlovou náplň a pečte asi 15 minut, dokud náplň na povrchu neztuhne.
  7. Pusinky. Mezitím, co se koláč peče, umíchejte z bílků a cukru tuhý sníh, špičky sněhu se nesmí ohýbat, vytáhnete-li metličky mixéru. Trvá to asi 15 minut.
  8. Sníh navrstvěte na upečený koláč, polejte čokoládou a stěrkou na těsto lehce promíchejte pro docílení mramorového efektu. Pečte 20- 25 minut na 150 stupňů, dokud nejsou pusinky na povrchu tvrdé.
  9. Nechejte koláč alespoň hodinu vychladnout, aby všechny vrstvy ztuhly.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika