Už dlouho jsem chtěla zkusit něco neobvyklého. Mám na mysli něco bez mouky, cukru a vajíček, něco veganského a raw a bio a homemade a tady je to všecko dohromady.
Nikdy bych nevěřila, že dort z kešu oříšků může být tak dobrý, jak já jsem se mýlila. Je to chuťová dokonalost. Kokosový olej celé toto dílko drží pohromadě, kešu oříšky dodávají krémovitost, jahody jahodovost a pistácie s banánem a limetkou perfektní kyselkavou tečku na dortu.
Měla jsem trochu problém s mixérem, ten můj není tak výkonný a tak jsem tu smě s neustále stírala stěrkou, aly se všechno umixovalo. Pokud máte kvalitní mixér, dobře pro vás. V tom mém dortu jsou sem tam cítit kousky oříšků, ale na chuti to naštěstí nevadí.
Raw cake z kešu oříšků s jahodami a pistáciemi
Základ z datlí
- 150 g datlí
- 50 g mandlí
- špetka soli
- 60 ml kokosového oleje
Náplň z kešu oříšků
- 300 g kešu oříšků
- 150 ml kokosového oleje
- semínka z ½ poloviny vanilkového lusku
- 80 ml datlového sirupu
- 5 větších jahod
- šťáva z jednoho citronu
Pistáciová vrstva
- 40 g pistácií
- 1 zralý banán
- 30 ml kokosového oleje
- šťáva z půl limetky
jahody a čerstvá máta na ozdobu
- Vezměte si tři misky a přes noc namočte oříšky. Do jedné misky přijdou datle a mandle, do druhé kešu oříšky a do třetí pistácie.
- Další den si nachystejte formu o průměru 16 cm a její dno vyložte pečicím papírem. Boky vymažte kokosovým olejem.
- Slijte datle s mandlemi a dejte do mixéru. Přidejte rozpuštěný kokosový olej. Mixujte, dokud nezískáte kompaktní směs s malými kousky mandlí. Tuto směs dejte na dno formy, hezky uhlaďte a dejte na chvíli do mražáku ztuhnout.
- Náplň z kešu. Kokosový olej rozpusťte na mírné teplotě. Do mixéru dejte slité kešu oříšky, kokosový olej, vanilku, datlový sirup a citronovou šťávu a mixujte, dokud směs není úplně hladká. Odeberte zhruba 2/3 směsi a rozetřete ji na datlový základ.
- Do zbylé směsi přidejte nahrubo nakrájené jahody a opět mixujte. Jahodová hmota přijde nahoru na tu světlou.
- Pistácie slijte a spolu s kousky banánu, limetkovou šťávou a kokosovým olejem dejte do mixéru a opět mixujte, navrstvěte na všechny ty vrstvy, uhlaďte, jak nejlépe to jde, a dejte přes noc do mražáku.
- Asi dvě hodiny před podáváním dort vytáhněte z mražáku a nechejte povolit v lednici. Nakonec ozdobte sekanými pistáciemi, lístky máty a půlkami jahod.
- Dort je v průměru malinký, ale je hodně sytý, protože jsou to vlastně samé oříšky a se dá krájet zhruba na 10 porcí. I když myslím, že bych ho dokázala sníst i sama…