Skořicoví šneci jsou láska. Připomínají mi čas strávený ve Švédsku, kde je měli v každé pekárně i kavárně. Já jsem tentokrát část hladké mouky vyměnila za celozrnnou špaldovou a místo cukru dala třtinovou panelu. Šneky jsem naplnila skořicovou náplní s kapkou pomerančového extraktu pro svěží chuť a doprostřed každého šneka přišly svařené broskve. Nakonec jsem šneky potřela směsí tosca, tradiční švédskou polevou zapečenou na koláči nebo šnecích, která svou chutí a křupavostí připomíná karamel a je plná mandlí. Pekla jsem ze skvělých surovin ze Světa plodů.
Přestanu vám povídat o tom, jak jsou šneci dobří a řeknu vám jen tolik - upečte si je taky!
- Panela je sušená třtinová šťáva s výraznými tóny karamelu. Jestli ji doma nemáte, nahraďte ji tmavým třtinovým cukrem.
- Tosca je směs uvařená z másla, mouky, mléka, cukru a plátků mandlí. Je třeba připravit ji až těsně před pečením, aby vám neztuhla. Na blogu už najdete i toscakaka, vanilkový koláč s křupavou vrstvou mandlového karamelu.
- Vím, že recept je vcelku dlouhý, ale můžete si pečení rozdělit na dva dny, tak jsem to udělala i já. V předvečer pečení jsem připravila těsto, které přes noc kynulo v lednici zavřené v dostatečně velké krabičce. Připravila jsem i svařené broskve, ty vydrží v lednici několik dnů.
- Šneci, jak už to u kynutého těsta bývá, jsou nejlepší krátce po upečení. Pak rychle ztrácejí svou vláčnost a křupavost.
Skořicoví šneci s broskvemi a mandlovým karamelem
na formu o velikosti 20x25 cm
Těsto
- 75 g másla
- 45 g třtinové panely
- velká špetka soli
- 1/2 lžičky kardamomu
- 250 ml mléka
- 25 g čerstvých kvasnic
- 120 g celozrnné špaldové mouky
- 280 - 300 g hladké mouky
Svařené broskve
- 3 - 4 broskve (celkem 250 - 300 g dužiny)
- 200 ml vody
Skořicová náplň
- 65 g másla
- 40 g třtinové panely
- 1 lžíce skořice (12 g)
- 1/2 lžičky pomerančového extraktu
Tosca - mandlový karamel
- 80 g másla
- 100 ml mléka
- 45 g krupicového cukru
- 20 g hladké mouky
- 60 g plátků mandlí
- Těsto. Ve velké míse smíchejte máslo, panelu, sůl a kardamom.
- Mléko ohřejte na 37 °C, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalejte do směsi másla.
- Přidejte oba druhy mouky a zpracujte do podoby hladkého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.
- Svařené broskve. Broskve vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Dejte do hrnce spolu s vodou a vařte 15 - 20 minut, dokud broskve nezměknou. Nechejte je vychladnout.
- Náplň. Máslo rozpusťte a promíchejte s panelou, skořicí a extraktem. Vložte na půl hodiny do lednice, kde náplň lehce ztuhne a půjde dobře roztírat.
- Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a vyválejte z něj obdélník o rozměru 30 x 50 cm. Rozetřete na něj náplň a srolujte do rolády.
- Z rolády nakrájejte kousky o délce 2,5 cm a skládejte je do formy, kterou je třeba vyložit archem pečicího papíru, aby se šnečci během pečení nepřichytili.
- Šneky nechejte kynout ještě 20 minut a pak doprostřed každého šneka udělejte prsty větší dírku, do té vložte lžičku broskvové náplně.
- Tosca. Do hrnce dejte máslo, mléko, cukr a mouku a za stálého míchání vařte asi 5 minut, dokud směs nezačne připomínat hustý pudink.
- Odstavte z plotýnky, vmíchejte plátky mandlí a nechejte pár minut zchladnout. Mandlovu směs rovnoměrně rozetřete po celém povrchu šneků.
- Vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte přibližte 30 minut dozlatova. Před ochutnáním nechejte vychladnout.
Tento recept vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!