Skořicoví šneci s broskvemi a mandlovým karamelem

V kategoriích:

Skořicoví šneci jsou láska. Připomínají mi čas strávený ve Švédsku, kde je měli v každé pekárně i kavárně. Já jsem tentokrát část hladké mouky vyměnila za celozrnnou špaldovou a místo cukru dala třtinovou panelu. Šneky jsem naplnila skořicovou náplní s kapkou pomerančového extraktu pro svěží chuť a doprostřed každého šneka přišly svařené broskve. Nakonec jsem šneky potřela směsí tosca, tradiční švédskou polevou zapečenou na koláči nebo šnecích, která svou chutí a křupavostí připomíná karamel a je plná mandlí. Pekla jsem ze skvělých surovin ze Světa plodů

Přestanu vám povídat o tom, jak jsou šneci dobří a řeknu vám jen tolik - upečte si je taky!

  • Panela je sušená třtinová šťáva s výraznými tóny karamelu. Jestli ji doma nemáte, nahraďte ji tmavým třtinovým cukrem.
  • Tosca je směs uvařená z másla, mouky, mléka, cukru a plátků mandlí. Je třeba připravit ji až těsně před pečením, aby vám neztuhla. Na blogu už najdete i toscakaka, vanilkový koláč s křupavou vrstvou mandlového karamelu. 
  • Vím, že recept je vcelku dlouhý, ale můžete si pečení rozdělit na dva dny, tak jsem to udělala i já. V předvečer pečení jsem připravila těsto, které přes noc kynulo v lednici zavřené v dostatečně velké krabičce. Připravila jsem i svařené broskve, ty vydrží v lednici několik dnů.
  • Šneci, jak už to u kynutého těsta bývá, jsou nejlepší krátce po upečení. Pak rychle ztrácejí svou vláčnost a křupavost.

Skořicoví šneci s broskvemi a mandlovým karamelem

na formu o velikosti 20x25 cm

Těsto

  • 75 g másla
  • 45 g třtinové panely
  • velká špetka soli
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 250 ml mléka
  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 120 g celozrnné špaldové mouky
  • 280 - 300 g hladké mouky

Svařené broskve

  • 3 - 4 broskve (celkem 250 - 300 g dužiny)
  • 200 ml vody

Skořicová náplň

  • 65 g másla
  • 40 g třtinové panely
  • 1 lžíce skořice (12 g)
  • 1/2 lžičky pomerančového extraktu

Tosca - mandlový karamel

  • 80 g másla
  • 100 ml mléka
  • 45 g krupicového cukru
  • 20 g hladké mouky
  • 60 g plátků mandlí
  1. Těsto. Ve velké míse smíchejte máslo, panelu, sůl a kardamom.
  2. Mléko ohřejte na 37 °C, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalejte do směsi másla.
  3. Přidejte oba druhy mouky a zpracujte do podoby hladkého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.
  4. Svařené broskve. Broskve vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Dejte do hrnce spolu s vodou a vařte 15 - 20 minut, dokud broskve nezměknou. Nechejte je vychladnout.
  5. Náplň. Máslo rozpusťte a promíchejte s panelou, skořicí a extraktem. Vložte na půl hodiny do lednice, kde náplň lehce ztuhne a půjde dobře roztírat. 
  6. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a vyválejte z něj obdélník o rozměru 30 x 50 cm. Rozetřete na něj náplň a srolujte do rolády. 
  7. Z rolády nakrájejte kousky o délce 2,5 cm a skládejte je do formy, kterou je třeba vyložit archem pečicího papíru, aby se šnečci během pečení nepřichytili.
  8. Šneky nechejte kynout ještě 20 minut a pak doprostřed každého šneka udělejte prsty větší dírku, do té vložte lžičku broskvové náplně.
  9. Tosca. Do hrnce dejte máslo, mléko, cukr a mouku a za stálého míchání vařte asi 5 minut, dokud směs nezačne připomínat hustý pudink.
  10. Odstavte z plotýnky, vmíchejte plátky mandlí a nechejte pár minut zchladnout. Mandlovu směs rovnoměrně rozetřete po celém povrchu šneků. 
  11. Vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte přibližte 30 minut dozlatova. Před ochutnáním nechejte vychladnout.

Tento recept vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika