Skořicoví šneci s vlašskými ořechy a datlemi

4. října se ve Švédsku slaví kanelbullensdag, den skořicových šneků. V historii blogu už na skořicové šnečky najdete receptů habaděj, ale letos jsem vymyslela další variantu. S vlašskými ořechy, které jsem si zrovna dovezla od tchýně, sladkými datlemi, co jim dodávají až karamelovou chuť, a provonění pomerančovou kůrou. Navrch troška perlového cukru a jsem si jistá, že by žádný Švéd nepohrdnul. 

Šnečky jsem pekla z hladké špaldové mouky, ale můžete ji nahradit i hladkou pšeničnou.

Pokud nesežete pomeranč v bio kvalitě, vezměte obyčejný pomeranč, nechejte ho přes noc v misce s vodou a pár lžícemi octa a ráno pořádně vydrhněte kůru. Tím z ní odstraníte velkou část chemikálií.

Skořicoví šneci s vlašskými ořechy a datlemi

15 - 20 kousků

těsto 

  • 75 ml změklého másla
  • 35 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z 1 bio pomeranče
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 80 g plnotučného tvarohu nebo bílého jogurtu
  • 390 - 410 g hladké (špaldové) mouky

náplň

  • 85 g rozpuštěného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 20 g skořice 
  • 70 g vlašských ořechů
  • 120 g vypeckovaných datlí (nejlepší budou medjool, ale použijte, jaké seženete)

na dokončení

  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • perlový cukr na posypání
  1. Ve velké míse smíchejte změklé máslo, cukr, sůl a pomerančovou kůru.
    Mléko ohřejte v hrnci, aby bylo jen mírně vlažné, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, dokud se nerozpustí, a pak mléko promíchejte se směsí másla. Přidejte tvaroh.
    Pak po částech přidávejte mouku a zpracujte hladké a vláčné těsto. Pokud těsto příliš lepí, můžete přidat ještě trochu mouky.
  2. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí svou velikost.
    V mezičase si připravte skořicovou náplň. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cukr a skořici. Promíchejte a na chvíli odložte do lednice, kde náplň lehce ztuhne a půjde dobře roztírat.
  3. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a datle nakrájejkte na co nejmenší kousky. Promíchejte dohromady, díky tomu se k sobě datle neslepí. 
  4. Když je těsto vykynuté, vyválejte z něj plát o velikosti 30 × 50 cm a rozetřete na něj skořicovou náplň. Pak rovnoměrně posypejte ořechy a datlemi.
  5. Těsto smotejte do ruličky a nakrájejte na dvoucentimentrové kousky. Přemístěte na plechy vyložené pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte kynou 30 minut. 
  6. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C. Šnečky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte perličkovým cukrem. Podle velikosti pečte 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
  7. Nejlepší jsou ještě týž den. Pokud je chcete uchovat, dejte je do mražáku, kde vydrží jako čerství

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika