Článek může obsahovat affiliate odkazy.

Střípky z uplynulého týdne

Minulý týden jsem se věnovala hlavně ilustracím do své nové dětské knížky. Dny plynuly jeden za druhým a ani jsem se nenadála, už byl konec týdne. Pojďte se se mnou podívat na pár mých vzpomínek. 

Není nad to začít ráno pořádnou snídaní. Děti si poslední dobou oblíbily ovesnou kaši, tak jí vaříme plný hrnec, aby zbyla pro všechny. Tady ji mám se svou jahodovou marmeládou, bílým jogurtem a s čerstvými jahodami. 

Odvedla jsem děti do školky a po cestě domů jsem se zastavila v Jubilejním parku. Chvíli jsem si sedla na lavičku mezi rozkvetlými růžemi u fontány, zaposlouchala jsem se do šumění vody a dodalo mi to takový pokoj a klid, jako už jsem dlouho necítila. V takovém hezkém rozpoložení jsem se pomalu vydala domů. 

A rovnou jsem se pustila do práce. Chystala jsem reel ke spolupráci s NILA store, konkrétně s jejich lněnou kolekcí. Vybrala jsem si široké kalhoty (už mám doma jedny letité z Lindexu a je to takový ten kus oblečení, který nosím v jednom kuse) s potiskem letících racků. Když zavřu oci, úplně si dovedu představit, že jsem téměř jako u mořského pobřeží v Dánsku. I když tíhnu spíš k jednobarevným kouskům, modrobílá kombinace je vyjímka. Té těžko odolávám.

Na mých 171 cm mi sedne velikost S. 

A ke kalhotám mám ladící tílko v sytě modrém odstínu, to budu taky nosit celé léto. 

Moje oblíbené letní jídlo je salát z rajčat, okurků, červené cibulky, k tomu olivy, feta a trocha kopru. Tentokrát jsem ho posypala uzenými mandlemi a to byla úplná dokonalost! Uzená chuť a křupavost spolu se zeleninou a slanou fetou, mňam!

Ve středu měl můj muž svátek a k večeři jsme pekli pizzu. Těsto by chtělo trochu dopilovat, ale náplně byly skvělé. Tady je rajčatová omáčka se spoustou bylinek (celá je rozmixovaná dohladka, aby děti bylinky neviděly), hermelín, červená cibule, jalapeno a kukuřice. 

Další pizza byla sýrová se smetanovým základem a cibulí. Po upečení jsem nahoru přidala petrželkové pesto, které mám v lednici skoro pořád. Mažeme si ho na chleba, přidávám ho do zálivky na salát, samozřejmě na těstoviny, očividně funguje i na pizze... zkuste ho taky!

Ve čtvrtek jsem byla pozvaná na Projektový den gymnázia Karla Polesného ve Znojmě, kde jsem skupině studentů přednášel a severském pečení. A jako poděkování jsem dostala obrovitánskou kytku!

No není nádherná?

S dětmi jsme uvázaly kytičku z naší zahrádky pro milou paní sousedku. 

Téměř každý den jsem několik hodin seděla nad ilustracemi své nové knížky Elsa a skořicoví šneci, která by měla vyjít letos na podzim. Tady jsem hledala přesný odstín kardamomu.

Jedna z ilustrací v procesu. Používám převážně kvašové barvy, které jsou krycí a syté. 

Pracovní chaos. K práci si dám kafe a do uší si pustím podcast nebo videa na youtube. 

Znáte Bejblovu octárnu? Sídlí v Praze na Vinohradech a jejich octy zrají v dubových sudech. Jsou nefiltrované, plné živých organismů skvělé na chuť. Ideální do těch mých salátů, kterým dodají ten správný říz.

Tady je variace na stejný salát jako jsem měla pár dnů zpátky (pro vás pár fotek zpět), ale s burratou a s listovým salátem ze zahrádky. 

V sobotu jsem pekla norský koláč ze Sladké severské kuchařky, jen jsem místo švestek dala meruňky. Zmizel ještě ten den, tak jsem ho v neděli pekla znova, s meruňkami a jahodami. Jestli máte mou kuchařku, je to recept ze strany 283.

V neděli odpoledne jsem chystala kytičky pro paní učitelky ze školky, protože syn se loučí se svou třídou a příští školní rok už z něj bude školák. Letí to! 

Kytky mám povětšinou ze své zahrádky, jsou to 4 malé kytice, ale krásné jsou i takhle v jedné váze dohromady.

Zlatá hodinka a měkké světlo na našich skříních.

Víc fotek jsem minulý týden nenasbírala, tak aspoň něco málo. Mějte se krásně!

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika