Petrželkové pesto

Jednou jsem dostala chuť na bylinkové pesto. Jeníčka jsem naložila do kočárku a vyjeli jsme na Zelňák hledat vhodné bylinky. Nejkrásnější byla petrželka, tak jsem jí nakoupila hojně a doma umíchala pesto. A bylo tak dobré, jsem se vám rozhodla sepsat recept.

Nemusíte se bát, že bude pesto chutnat jen jako petržel a jinou chuť ani neucítíte. Jeho chuť je vyvážená s jemnými tóny parmazánu a olivového oleje. Kešu oříšky dodají pestu příjemnou krémovou konzistenci a na špagetách bude chutnat dokonale.

Petrželkové pesto 

  • 100 g kešu oříšků
  • tři velké hrsti hladkolisté petrželky (cca 30 g)   
  • 40 g parmazánu nebo sýra Gran Moravia
  • 60 ml olivového oleje  
  • 1 menší lžička soli
  • špetka čerstvě nastrouhaného pepře
  • 1 menší stroužek česneku (lze vynechat)
  • cca 5 lžic vody na zředění
  1. Kešu oříšky dejte do misky, zalijte vodou a nechejte je dvě až tři hodiny namáčet.
  2. Oříšky slijte a dejte do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi. Mixujte do požadované konzistence (dohladka nebo můžete nechat viditelné kousky petrželky).
  3. Pesto nalijte do skleničky a spotřebujte do několika dní. Toto množství vyjde asi na 4 porce. 

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny