Chci se s vámi podělit o recept na svůj kváskový chleba, který doma pravidelně peču. Nejčastěji ho peču v podlouhlé formě, dávám do něj různá semínka a nakombinuji několik druhů mouk. Je to pořád tentýž recept, ale pokaždé vlastně trochu jiný. A všem nám moc chutná.

- Chleba peču přibližně jednou týdně a najednou upeču 2 bochníky chleba. Jeden sníme hned, druhý dám do mrazáku a vytáhnu ho o pár dní později.
- Doma mám pšeničný kvásek, který uchovávám v lednici. 24 hodin před přípravou rozkvasu ho vytáhnu ven, aby se zase rozjel, protože lednice celý proces zpomalí. Vytahuji ho večer a kvásek rovnou nakrmím. Znova ho nakrmím ráno. A následující večer chystám rozkvas.
- Poté, co ze skleničky odeberu potřebné množství, kvas ještě jednou nakrmím a zase vrátím do lednic, kde počká na další pečení.
- Večer tedy připravím rozkvas, ráno umíchám těsto a nechávám ho pár hodin stát v míse. Pak ho rozdělím na 2 části a mokrýma rukama každou část uťapkám ve formě. Zakryju utěrkou a nechám několik hodin kynout, dokud těsto nezačne přesahovat okraj formy.
- Těsto je chleba vcelku lepivé, ale po upečení je krásně vláčný. Nicméně s množství vody se dá hezky pracovat. Můžete jí dát méně (osvědčilo se mi 480 ml), těsto několikrát popřekládat, vytvarovat z něj 2 bochníky a nechat je nakynout v ošatce.
- Do těsta dávám celkem 750 g mouky a alespoň 400 g je vždycky hladká mouka. Zbytek různě kombinuji - hladká špalda, celozrnná pšeničná nebo špaldová, žitná, sem tam trocha pohankové (kolem 100 g). Prostě co zrovna doma mám.
- Těsto připravuji v kuchyňském robotu, je to o dost rychlejší.
P. S. Pokud se toho o kváskovém pečení chcete dozvědět víc, začtěte se do blogu Maškrtnice, která ví o kvasovém pečení první poslední.
Víte, že na blogu najdete i recept na toustový chleba z kvasu? Pojďte ho taky vyzkoušet!
Můj kváskový chleba
na 2 bochníky
rozkvas
- 170 g hladké mouky
- 200 g vody
- 30 g kvasu
Večer před pečením smíchejte všechny ingredience ve velké míse, zakryjte pokličkou nebo utěrkou a do rána nechejte stát. Ráno přijdete k bublajícímu kvasu, přesně to potřebujeme.
těsto
- všechen rozkvas
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 250 g hladké špaldové, celozrnné pšeničné, špaldové nebo žitné mouky či jejich kombinace
- hrst celých ovesných vloček
- 2-3 lžičky kmínu (můžete ho předem opéct nasucho na pánvi, aby se rozvoněl)
- 100 g semínek (slunečnicové, dýňové, chia, mák... podle chuti) nebo 100 g vlašských ořechů (předem je peču 10 minut na 150 °C, aby se rozvoněly, a pak je nasekám nahrubo)
- 20 g soli
- 550 - 600 ml vody
- K rozkvasu přidejte všechny ostatní suroviny a v kuchyňském robotu pomocí nástavce hák vypracujte lepivé těsto. Nechejte hníst alespoň 10 minut.
- Těsto zakryjte utěrkou, aby neosychalo, a nechejte ho zhruba 2 hodiny kynout.
- Poté těsto rozdělte do forem. 2 podlouhlé formy na chleba vyložím pečicím papírem. Pomocí cukrářské karty těsto vyškrábnu z mísy a přemístím do forem. Vlhkýma rukama těsto uťapkám ve formě, zakryju utěrkou a nechám kynout.
- Jak dlouho těsto kyne? To záleží na rychlosti vašeho kvásku a na okolní teplotě. V létě kyne třeba 2 hodiny, v zimě klidně i 6. Jakmile se těsto začne blížit okraji formy nebo přes ni lehce přesahuje, je čas nahřát troubu.
- Nahřívám ji na 220 °C. Chleba peču 5 minut, poté teplotu snížím ke 190 °C a peču dalších 35 minut. Hotový chleba zní dutě na poklep.
- Po upečení nechám bochníky pár minut ve formě, pak je opatrně vytáhnu a dám vychladnout na mřížku, aby se nezapařily. Dejte pozor, abyste s nimi nebouchli o linku, mohly se se srazit. Stejně tak to hrozí při krájení, krájím je, až když jsou úplně vychladlé.
- Chleba uchovávám v chlebníku zabalený do lněného pytlíčku, vydrží tam 3-4 dny.