Švédský mandlový koláč toscakaka

V kategoriích:

Vláčný švédský mandlový koláč s křupavou vrstvou mandlového karamelu se na podzim objeví v mé nové kuchařce FIKA a abych vás na ni trošku navnadila, prozradím vám recept!

Za fotky děkuju svému kamarádovi Kubovi Tomšejovi.

Švédský mandlový koláč Toscakaka

Těsto

  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 110 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 70 ml mléka nebo smetany

Mandlová vrstva

  • 100 g másla
  • 15 g mouky
  • 20 ml mléka
  • 90 g cukru krystal
  • 100 g mandlových plátků
  • špetka soli
  1. Všechny ingredience vytáhněte z lednice alespoň dvě hodiny před pečením, aby se těsto nesrazilo.
  2. Troubu předehřejte na 175 stupňů a dno dortové formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem.
  3. Máslo rozpusťte a nechejte zchladnout. 
  4. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkou do světlé a nadýchané pěny.
  5. Sůl, mouku a prášek do pečiva prosejte do misky a promíchejte. Ručně vmíchejte do těsta. 
  6. Nakonec přimíchejte mléko a máslo.
  7. Těsto nalijte do formy a pečte 20 - 25 minut, dokud nebude povrch lehce zlatavý. Koláč musí být na povrchu upečený, jinak se těsto propadne.
  8. Mezitím si připravte mandlovou vrstvu. Všechny ingredience dejte do hrnce a na mírném plameni a za stálého míchání pomalu rozpouštějte. Směs vařte dvě až tři minuty a stále míchejte, aby se nepřipálila. 
  9. Koláč pokryjte mandlovou vrstvou a pečte dalších 15 - 20 minut, dokud na povrchu nezezlátne. Před servírováním nechejte vychladnout.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika