Trnkový koláč do babího léta

V kategorii:

Mám ráda podzim a doufám, že tady tím koláčem s trnkami a skořicí ho přivolám!

Recept jsem si vypůjčila od Petry Pospěchové, autorky Regionální kuchařky. Její recept je s meruňkami, ale protože ty už jsou teď na konci léta poněkud pasé, vyměnila jsem je za trnky a přidala ještě špetku skořice.

Trnkový koláč do babího léta

  • 8 – 10 velkých švestek
  • 2 vejce
  • 175 ml smetany ke šlehání
  • 80 g cukru moučka
  • 30 g třtinového cukru
  • 175 g polohrubé mouky + 1 lžička
  • půl lžičky skořice
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce cukru moučka + 1 lžička skořice na posypání
  1. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Švestky rozpulte, vypeckujte a každou půlku nakrájejte na tři díly. Smíchejte s jednou lžičkou mouky a dejte stranou.
  3. V misce smíchejte prosátou mouku, cukr moučka, vanilkový cukr, prášek do pečiva a skořici.
  4. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, pak přidejte třtinový cukr a vyšlehejte hustý sníh.
  5. Žloutky rozmíchejte se smetanou.
  6. Smíchejte sypké ingredience se směsí žloutků a pak ručně a nadvakrát přimíchejte bílky.
  7. Těsto vlijte do formy a ozdobte švestkami.
  8. Pečte asi půl hodiny, dokud koláč nezezlátne, případně vyzkoušejte špilkem.
  9. Po vychladnutí posypejte cukrem se skořicí.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika