Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Trnkový koláč do babího léta

Mám ráda podzim a doufám, že tady tím koláčem s trnkami a skořicí ho přivolám!

Recept jsem si vypůjčila od Petry Pospěchové, autorky Regionální kuchařky. Její recept je s meruňkami, ale protože ty už jsou teď na konci léta poněkud pasé, vyměnila jsem je za trnky a přidala ještě špetku skořice.

Trnkový koláč do babího léta

  • 8 – 10 velkých švestek
  • 2 vejce
  • 175 ml smetany ke šlehání
  • 80 g cukru moučka
  • 30 g třtinového cukru
  • 175 g polohrubé mouky + 1 lžička
  • půl lžičky skořice
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce cukru moučka + 1 lžička skořice na posypání
  1. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Švestky rozpulte, vypeckujte a každou půlku nakrájejte na tři díly. Smíchejte s jednou lžičkou mouky a dejte stranou.
  3. V misce smíchejte prosátou mouku, cukr moučka, vanilkový cukr, prášek do pečiva a skořici.
  4. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, pak přidejte třtinový cukr a vyšlehejte hustý sníh.
  5. Žloutky rozmíchejte se smetanou.
  6. Smíchejte sypké ingredience se směsí žloutků a pak ručně a nadvakrát přimíchejte bílky.
  7. Těsto vlijte do formy a ozdobte švestkami.
  8. Pečte asi půl hodiny, dokud koláč nezezlátne, případně vyzkoušejte špilkem.
  9. Po vychladnutí posypejte cukrem se skořicí.

Vytisknout si

Vytisknout si

Dát si do záložek

Dát si do záložek