Proto mám ráda podzim. Protože dozrávají sladká a voňavá jablka a tu jich máme plnou zahradu. Protože jich můžu natrhat plný koš. Protože jsou krásně červená. Protože u sousedů rostou trnky. Ne ty české temně fialové, ale záhadně žlutočervené. A protože k podzimu vůně skořice. Proto.
Smulpaj (drobenkový koláč) je vynález naprosto dokonalý. Rozpadající se ovoce se skořicí pod drobenkou ze spousty másla a ovesných vloček a s kousky horké čokolády. Už jen ta vůně vám učaruje. A zahřeje vás i vten nejmlhavější a nejdeštivější podzimní večer. Kdyby to bylo jen na mě, nejím nic jiného.
Smulpaj je nejlepší tak půl hodiny od upečení, kdy je vevnitř ještě horký, ale zároveň už si „sedne“ a všechny chutně se propojí. Jablka do koláče nemusíte loupat, ale dejte si tu práci, stojí za to, upečený smulpaj získá nádhernou konzistenci, ve které nebudou žádné tvrdé slupky. Kservírování uvařte řidší vanilkový puding a nechejte pořádně vychladit. Anebo šlehačku oslazenou vanilkovým cukrem, to taky není marná kombinace. Chcete-li jej snídat, jde připravit večer dopředu, uchovat vlednici a ráno už jen upéct.
Na něco takového vlastně recept ani není pořádně potřeba, podobný koláč vytvoříte naprosto od oka a z jakéhokoli ovoce. Pak je třeba jen upravit množství cukru podle kyselosti. Nebo cukr vynechejte úplně, záleží na vás. Drobenka může být jen z vloček, z celozrnné mouky, může obsahovat část strouhanky (pak bude koláč křupavější) nebo třeba vlašské ořechy.