Zůstalo mi doma pár hnědnoucích banánů, které přímo vybízely k pečení. Tentokrát do trouby putovaly banánové cupcakes, které jsem ozdobila krémem z arašídového másla Šufánek a posypala solenými arašídy. Dobrůtka!
Cupcakes jsou vláčné, banánová chuť se pojí s arašídovým krémem a na tom všem jsou ještě nasekané slané arašídy, které kontrastují se sladkostí.
Asi bych vás měla upozornit, že cupcakes ani krém nejsou nijak výrazně sladké. Jestli je pro vás v receptu opravdu málo cukru, můžete ho podle chuti dát víc.
Banánové cupcakes s arašídovým máslem
Na 16 kousků
Těsto
- 120 g másla v pokojové teplotě
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 2 velmi zralé banány
- 120 g hladké mouky
- 120 g polohrubé mouky
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
- 100 ml mléka
Arašídový krém
- Všechny suroviny na těsto a krém vytáhněte z lednice alespoň dvě až tři hodiny před pečením, aby získaly pokojovou teplotu - tak se vám nic nesrazí (častý problém máslových krémů).
- Troubu předehřejte na 165 °C a 16 velkých formiček na muffiny vyložte papírovými košíčky.
- V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny a po jednom zašlehávejte vejce.
- Banány rozmačkejte vidličkou a přimíchejte k vaječné směsi.
- Oba druhy mouky, prášek do pečiva, skořici a sůl prosijte přes síto a spolu s mlékem vmíchejte do těsta.
- Těsto rozdělte do košíčků, aby vždy sahalo asi do 2/3.
- Pečte 25-30 minut, dokud cupcakes nezezlátnou na povrchu. Nechejte je vychladnout.
- Krém. Máslo a med vyšlehejte do nadýchané pěny, poté přidejte Lučinu a adašídové máslo a opět zašlehejte. Krém musí být hladký a nadýchaný.
- Přemístěte krém do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a ozdobte každý cupcake. Nakonec je posypejte sekanými arašídy a nechejte asi hodinu vychladit v lednici. Dobrou chuť!
Tento recept vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.