Banánový cheesecake

V kategorii:

Jednou se ke mně dostalo pár kilo fair trade banánů, ze kterých jsem měla možnost vykouzlik jakoukoli dobrotu. Řekla jsem si, že banánový cheesecake by vůbec nemusel být špatný počin a provože se opravdu povedl, tady máte recept.

Fair trade banány, na rozdíl od těch, které koupíte v supermarketu, nejsou plné pesticidů a jejich pěstitelé za svou práci dostávají lépe zaplaceno. V České republice se o osvětu stará organizace Za férové banány!

Banánový cheesecake s čokoládou a praženým kokosem

Korpus ze sušenek

  • 100 g karamelových sušenek Lotus
  • 150 g Bebe sušenek
  • 100 g másla

Náplň

  • 300 g plnotučného tvarohu ve vaničkách
  • 300 g krémového sýra (žervé/mascarpone/Lučina/Priladelphia)
  • 3 zralé (fair trade) banány
  • 120 g cukru moučka
  • špetka soli
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 5 vajec

Čokoládová vrstva

  • 90 g 50% čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání

  • kokosové lupínky na ozdobu
  1. Dno dortové formy o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem.
  2. Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout. Sušenky rozdrťte v mixéru na jemný prášek. Smíchejte máslo a sušenky do hmoty, která připomíná mokrý písek. Směs nasypejte do formy, pořádně upěchujte a nechejte ztuhnout v lednici.
  3. Banány rozmačkejte vidličkou (takto budou v cheesecaku kousky banánů a nebude úplně hladký) nebo banány rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré.
  4. Náplň. Smíchejte tvaroh, krémový sýr, banánové pyré, cukr, sůl a smetanu a směs pořádně prošlehejte. Poté po jednom přidávejte vejce a přitom šlehejte na co nejnižší rychlost, aby se do směsi nedostalo moc vzduchu.
  5. Nalijte směs do formy a cheesecake pečte asi 50 – 60 minut na 160 stupňů, dokud se prostředek při poklepání na bok formy nechvěje jako želé. Do trouby dávám ještě hrnec/formu na biskupský chlebíček plnou vody, díky které je v troubě vyšší vlhkost a cheesecake bude vláčnější.
  6. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a cheesecake v ní nechejte asi hodinu chladnout. Poté jej ve formě přemístěte na 4 – 8 hodin do lednice, kdy vychladne a ztuhne.
  7. Ve chvíli, kdy je cheesecake vychlazený, ho odstraňte z formy. Nožem odstraňte bočnici a koláč přemístěte na tác. Bočnici znovu nasaďte.
  8. V hrnci přiveďte smetanu k varu, odstavte a nasypejte k ní čokoládu nasekanou na kousky. Vymíchejte hladký krém, který přelijte přes koláč a opět dejte do lednice, bude tuhnout asi hodinu, hodinu a půl.
  9. Kokosové lupínky nasypejte na plech, dejte na 5 – 10 minut do trouby vyhřáté na 160 stupňů, kde se hezky opečou. Pořádně je hlídejte, ať se nepřipálí.
  10. Nakonec cheesecake posypejte kokosem a můžete pořádávat.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny