Můj vláčný banánový chlebíček bez lepku a laktózy si zamilujete. Vůbec nepoznáte, že mu chybí máslo, hladká mouka a že je v něm jen maličko cukru. Je to dobrota!
P.S. Zkoušela jsem i verzi bez cukru, ale nebylo to ono. Namísto cukru však můžete použít med, datlový nebo agávový sirup.
Recept jsem vytvořila ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek a v receptu používám jejich skvělé mandlové máslo (to jsem si osobně nejvíc zamilovala v ovesné kaši).
Banánový koláč bez lepku a laktózy
- olej a strouhaný kokos na vymazání formy
- 2 vejce
- 80 g tmavého třtinového cukru
- 2 velké a hodně zralé až přezrálé banány
- 50 g mandlového másla Šufánek
- 80 ml slunečnicového oleje
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 150 g bezlepkové mouky (použila jsem Nomix)
- 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 50 g nahrubo nasekaných mandlí
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- špetka soli
- dvě hrsti mražených nebo čerstvých borůvek
Na ozdobu
- 60 g vysokoprocentní čokolády
- 1 lžička kokosového oleje
- 2 hrsti kokosových lupínků
- Koláčovou formu o průměru 25 cm vymažte vrstvičkou oleje a bohatě vysypejte strouhaným kokosem. Troubu předehřejte na 165 stupňů.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Přidejte rozmačkané banány, mandlové máslo, olej, vanilkový extrakt a promíchejte.
- Do jiné mísy prosijte bezlepkovou mouku, prášek do pečiva, skořici a přimíchejte sekané mandle, kokos a sůl.
- Suché ingredience vmíchejte do tekuté směsi a těsto vylijte do formy, stěrkou uhlaďte. Posypejte mraženými (v létě čerstvými) borůvkami.
- Koláč pečte asi 45 - 55 minut, dokud nebude zlatavý na povrchu. Špejlí vyzkoušejte, jestli už je upečený a nechejte vychladnout ve formě.
- Kokosové lupínky nasypejte na plech a vložte do trouby, kde je nechejte asi 5 minut opéct. Raději je dobře hlídejte, snadno se připalují.
- Až koláč vychladne, můžete ho ozdobit. Čokoládu s kokosovým olejem rozpusťte ve vodní lázni a lžící koláč cik cak polijte. Posypejte pečenými kokosovými lupínky a nechejte ztuhnout.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s poctivými oříškovými másly Šufánek.