Poslední dobou jsou mými snídaňovými favority ovesná nebo žitná kaše, ořechová granola s ovocem a semínkový žitný chleba s rajčaty. Cítím, že ovesné vločky, ořechy, semínka, čerstvé ovoce a zelenina jsou pro mé tělo to pravé a tak si jich dopřávám, co hrdlo ráčí.
Recept na ořechovou granolu jsem vypilovala k dokonalosti, aby byla výživná, sytá a křupavá. Recept vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.
Bezlepková ořechová granola
- cca 300 g ořechů a semínek v libovolném poměru (použila jsem 70 g mandlí, 70 g dýňových semínek, 70 g kešu, 70 g pekanů, 15 g mletého lněného semínka)
- 120 g kokosových lupínků
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky kakaa
- 65 ml lískooříškového nebo mandlového másla Šufánek
- 100 ml tekutého medu
- 50 ml rozpuštěného kokosového oleje
- Troubu předehřejte na 145 °C, program horkovzduch.
- Všechny ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte je s kokosovými lupínky, skořicí a kakaem.
- V jiné misce prošlehejte ořechové máslo, med a kokosový olej, dokud se suroviny nespojí.
- Tekutou směs přilijte k ořechům a promíchejte, aby se ořechy rovnoměrně obalily.
- Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem a na každý rozprostřete polovinu granoly.
- Dejte do trouby a pečte asi 25-35 minut, dokud granola nezezlátne a nerozvoní se. Během pečení ořechy často promíchávejte, aby se nepřipálily.
- Hotovou granolu nechejte vychladnout na plechu a poté ji přesypejte do uzavíratelné sklenice, kde vydrží měsíc.
Granolu pojídám s mlékem (kravským nebo rostlinným), s čerstvým ovocem nebo jako součást smoothie bowl. Teď v létě naplno využívám sezonu jahod a jím je skoro každý den.
Smoothie bowl
pro 1 osobu
- 1 zralejší banán
- 1 jablko (oloupané a bez jadřince)
- 200 g očištěných jahod
- 1/2 lžičky lněného semínka (nemusí být)
Všechny suroviny vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladké smoothie. Nalijte do misky, posypejte granolou a ozdobte čerstvými jahodami. Přeji dobrou chuť!
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.