Některé dny se mi chce péct s minimálním úsilím - jako třeba dnes. Pekla jsem snadné ovesné sušenky, které umícháte i bandou dítek za zády (nebo s jejich pomocí) a do dvaceti minut jsou hotové. Jsou křupavé na povrchu, měkké uvnitř a rozhodně s ochutnáváním neskončíte u jedné. Doporučuju upéct dvojitou dávku, nebudete litovat!
Jednoduché ovesné sušenky
Ovesné sušenky
(na 1 plech)
- 90 g másla
- 15 g medu
- 60 g celých ovesných vloček
- 45 g pohankové mouky
- 45 g hladké špaldové, pšeničné nebo rýžové mouky
- 35 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky sody
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky kardamomu
- špetka muškátového oříšku
- 20 g nahrubo nasekaných ořechů, kokosu nebo semínek
- Troubu předehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- V hrnci rozpusťte máslo a med, nechejte trochu zchladnout.
- V misce smíchejte všechny sypké suroviny a promíchejte s máslovou směsí. Těsto má být kompaktní a dobře držet. Kdyby se vám zdálo příliš drobivé, zapracujte do něj 2-3 lžíce vody nebo 1 bílek.
- Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky o průměru asi 3 cm. Skládejte na plech, lehce je zploštěte a nechejte mezi nimi dostatek prostoru, roztečou se.
- Pečte 10-15 min, dokud lehce nezezlátnou, opravdu ne déle, jinak by mohly být tvrdé.
- Nechejte úplně vychladnout na plechu a pak se do nich pusťte!
Podcast o Švédsku a lásce k pečení
Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.