Zasněžené sušenky

...protože letos zima nebyla...

Do sušenek patří kardamom, koření u nás ne zcela známé a přitom jedno znejcennějších na světě. Má výraznou chuť, která se skvěle hodí k čokoládě a skořici. V obrovském množství jej používají Švédsku, vzemi, kde jsem žila půl roku, a kde si pečení bez něj snad nelze ani představit. Já si z cest po zemi švédské vždy přivezu velkou zásobu domů. A jak se to koření vlastně jmenuje? Kardamom či kardamom? Správně jsou kupodivu obě dvě varianty.

Zasněžené sušenky (20 ks)

  • 100 g čokolády na vaření
  • 60 g másla vpokojové teplotě
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • ½ lžičky vanilkového cukru
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • 120 g hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky krystalků mořské soli
  • 30 ml mléka
  • Cukr krystal a moučka na obalování
  1. Nalámejte čokoládu, rozpusťte ji ve vodní lázni a nechejte mírně vychladnout.
  2. Vyšlehejte máslo s třtinovým cukrem, přidejte vejce, vanilkový cukr, kardamom a nakonec rozpuštěnou čokoládu.
  3. V jiné misce smíchejte kakao, mouku, prášek do pečiva a sůl. Tuto směs smíchejte společně s mlékem s první směsí. Těsto by mělo zůstat mírně patlavé a ne úplně tuhé.
  4. Předehřejte troubu na 175 stupňů. Z těsta formujte malé kuličky a každou pořádně obalte nejdříve v krystalovém cukru a pak v cukru moučka.
  5. Pokládejte kuličky na plech vyložený pečicím papírem a každou mírně zploštěte. Nechejte mezi kuličkami dostatečné rozestupy, neb pečením nabudou. Pečte je asi 10 - 15 minut, dokud nezačnou praskat. Vyhněte se příliš dlouhé době pečení, jinak by sušenky byly po upečení příliš suché.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny