Včera jsme byli na procházce v Habrůvce, kde jsme objevili plantáž zrajících lesních jahod. Jeníček skoro všechny snědl jen tak, ale hrst se nám podařilo zachránit. Právě kvete bez, který jsem natrhala na čaj a po cestě domů mě napadlo vyzkoušet bezovou panna cottu, kterou jsem ozdobila právě těmi sladkými jahodami. Dezert je to moc rychlý a moc dobrý.
Bezová panna cotta s lesními jahodami
Bezová panna cotta s lesními jahodami
na 4 porce
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 100 ml plnotučného mléka
- 1 květ bezu velký asi jako dlaň
- 20 g třtinového nebo vanilkového cukru
- 2 plátky želatiny
- hrst lesních jahod (nebo jiného bobulovitého ovoce) na ozdobu
- Nejdříve si nachystejte 4 malé skleničky.
- Do hrnce dejte smetanu, mléko, květ bezu a cukr. Přiveďte k varu a asi 5 minut nechejte pobublávat. Poté vypněte plotýnku.
- Želatinu namočte do studené vody, aby nabobtnala. Po 5 minutách ji přidejte do hrnce s horkou smetanou a rozmíchejte.
- Obsah hrnce přelijte přes jemné sítko a rozdělte do skleniček.
- Nechejte ztuhnou v lednici nejméně 5 hodin. Poté ozdobte jahodami a podávejte.
Podcast o Švédsku a lásce k pečení
Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.