21. června je slunovrat, švédský Midsommar. Je nás v Brně více, kteří propadli kouzlu Švédska a tak jdeme také slavit. Jdeme jíst nakládané sledě, tančits květinovými věnci na hlavách, zpívat a užívat si toho, že už jsou prázdniny.
Pavlova s jahodami
Pavlova s jahodami
Korpus
- 4 bílky
- 220 cukru krupice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 25 g vysokoprocentní čokolády
Krém
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g tvarohu
- Jahody na ozdobu
- Troubu zahřejte na 150 stupňů (plynovou na stupeň 2). Bílky šlehejte se špetkou soli do polotuha, poté po částech a za stálého šlehání přisypávejte cukr. Šlehejte asi 10 minut, aby směs byla tuhá a leská a tvořily se pevné špičky.
- Přidejte škrob a ocet a pořádně žašlehejte, směs se ještě více zpevní.
- Plech vyložte pečicím papírem. Na něj z bílků vytvarujte kruh o průměru cca 18 cm. Čokoládu rozehřejte v mikrovlnné troubě a lehce ji zamíchejte do pavlovy.
- Snižte teplotu na 120 stupňů (plyn stupeň 1) a pečte asi hodinu, nebo dokud nezrůžoví. Nechejte úplně vychladnout a poté opatrně přemístěte na servírovací talíř.
- Krém. Smetanu vyšlehejte dotuha a poté zašlehejte tvaroh.
- Na pavlovu navrstvěte krém, posypejte čerstvými jahodami a moučkovým cukrem a okamžitě servírujte.