Biscotti s pomerančovou kůrou a pistáciemi

Letos poprvé slavíme Vánoce sami, jen já a můj muž. Asi bych měla napéct spoustu tradičního vánočního cukroví, ale vím, že by ho u nás nikdo nejedl (snad jen náš čtyřnohý Čoty, ten sežere všecko) a tak vymýšlím druhy, které se u nás nebudou dlouho povalovat. Biscotti jsou přesně takovým druhem (ne)cukroví, které mi chutná.

Recept na křupavé biscotti provoněné pomerančovou kůrou jsem našla ve sladké kuchařce Tartine, ale maličko jsem si ho pozměnila. V původním receptu bylo o něco méně mouky a namísto pistácií použili lískové ořechy. Mně se v sušenkách líbí barevná kombinace pistácií a oranžové kůry.

Biscotti s pomerančovou kůrou a pistáciemi

na 2 plechy

  • 115 g másla v pokojové teplotě
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 20 ml pomerančového likéru nebo aromatického rumu (ne Božkova)
  • nastrouhaná kůra z bio 1 pomeranče
  • 320 g hladké mouky
  • 7 g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 70 g nesolených pistácií
  1. Máslo vyšlehejte doběla (v kuchyňském mixéru použijte nástavec na křehká těsta). Přidejte cukr a opět prošlehejte. Nakonec po jednom přidávejte vejce a každé zvlášť zašlehejte. Vmíchejte pomerančovou kůru a likér.
  2. Přisypejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pistácie a vypracujte vláčné a docela lepivé těsto.
  3. Na pomoučeném válu těsto rozdělte do tří kousků, z každého vytvarujte úzký váleček a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte 20 - 25 minut na 175 stupňů, poté nechejte biscotti asi 10 minut vychladnout na plechu.
  5. Ostrým pilovitým nožem každý váleček rozkrájejte na půlcentimetrové plátky a poklaďte je na plech. Pečte dalších 5 - 7 minut, dokud lehce nezezlátnou.
  6. Nechejte úplně vychladnout na plechu a skladujte je ve vzduchotěsné dóze, kde vydrží několik týdnů.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny