Článek může obsahovat affiliate odkazy.

Brunch v Industra Coffee & švédské masové kuličky köttbullar

V kategoriích:

Jednou jsme si tak s mým milým řekli, že uvaříme nedělní brunch v Industra Coffee.

A tak jsme se pustili vymýšlení menu a protože máme rádi Švédsko, nemuseli jsme nad tím zas tak přemýšlet. Myslím, že masové kuličky zná snad každý. (Tady bych ráda podotkla, že naše kuličky i omáčku jsme si vařili a pekli sami, nikam jsme nepřidali žádný polotovar, glutamát ani nic zmraženého).

Na Facebooku jsme vytvořili událost, ovšem jaké bylo naše překvapení, když se nám nahlásilo 80 účastníků! A pak to tak nějak pomalu vystoupalo až ke stovce...

Takže, počítali jsme, bude nám stačit 5 kg masa? Doma jsme testovali a pekli šest různých druhů kuliček a jsem hrdá, protože se nám opravdu povedly.

V sobotu před onou nedělí nastalo velké koulení. Přišli nám pomoct kamarádi (tisíceré díky) a koulelo se a koulelo na tři sta padesát kuliček.

Pak přišlo nedělní ráno a my jsme se s mužem ocitli v Industře, oba ve stejně pruhovaných zástěrách. Já nervózní, on docela v klidu, jak už to tak u nás bývá. A více, co přišlo pak? Přišli lidé a všichni chtěli masové kuličky a já doufám, že jim chutnalo.

Takže Vám děkujeme, že jste přišli na náš švédský brunch a tady máte ten náš vypilovaný recept.

Švédské masové kuličky köttbullar se smetanovou omáčkou

(asi 55 kuliček, celkem 6 porcí)

Masové kuličky

  • 65 g strouhanky
  • 150 ml mléka
  • 1 velká cibule
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 1 ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky nového koření
  • ½ lžičky chilli
  • špetka kardamomu

Smetanová omáčka

  • 300 ml 30% smetany ke šlehání
  • 1 ½ lžičky maizeny
  • 200 ml silného zeleninového vývaru
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  •  
  • 500 g nových brambor
  • brusinková marmeláda
  • pažitka na ozdobu
  1. Strouhanku smíchejte s mlékem a nechejte 10 minut nabobtnat.
  2. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a opečte na pánvi, aby byla hotová jen tak napůl.
  3. Smíchejte maso, strouhanku, opečenou cibuli, vejce a koření.
  4. Rukama namočenýma ve studené vodě tvarujte kuličky o velikosti většího vlašského ořechu.
  5. Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech pocákejte olejem. Kuličky naskládejte na plech a pečte asi 20 – 25 minut. Během pečení občas promíchejte, aby se nepřichytily a aby se rovnoměrně opekly ze všech stran.
  6. Smetanová omáčka. Smetanu rozmíchejte s maizenou a na mírném ohni zahřívejte až o bodu varu. Přidejte vývar, sůl a pepř a nechejte vařit, občas promíchejte.
  7. Ke konci vaření přidejte čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a ihned podávejte.
  8. Ke kuličkám podávejte nové brambory posypané pažitkou, smetanovou omáčku a lžičku brusinkové marmelády.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny