Článek může obsahovat affiliate odkazy.
Jednou jsme si tak s mým milým řekli, že uvaříme nedělní brunch v Industra Coffee.
A tak jsme se pustili vymýšlení menu a protože máme rádi Švédsko, nemuseli jsme nad tím zas tak přemýšlet. Myslím, že masové kuličky zná snad každý. (Tady bych ráda podotkla, že naše kuličky i omáčku jsme si vařili a pekli sami, nikam jsme nepřidali žádný polotovar, glutamát ani nic zmraženého).
Na Facebooku jsme vytvořili událost, ovšem jaké bylo naše překvapení, když se nám nahlásilo 80 účastníků! A pak to tak nějak pomalu vystoupalo až ke stovce...
Takže, počítali jsme, bude nám stačit 5 kg masa? Doma jsme testovali a pekli šest různých druhů kuliček a jsem hrdá, protože se nám opravdu povedly.
V sobotu před onou nedělí nastalo velké koulení. Přišli nám pomoct kamarádi (tisíceré díky) a koulelo se a koulelo na tři sta padesát kuliček.
Pak přišlo nedělní ráno a my jsme se s mužem ocitli v Industře, oba ve stejně pruhovaných zástěrách. Já nervózní, on docela v klidu, jak už to tak u nás bývá. A více, co přišlo pak? Přišli lidé a všichni chtěli masové kuličky a já doufám, že jim chutnalo.
Takže Vám děkujeme, že jste přišli na náš švédský brunch a tady máte ten náš vypilovaný recept.
Švédské masové kuličky köttbullar se smetanovou omáčkou
(asi 55 kuliček, celkem 6 porcí)
Masové kuličky
- 65 g strouhanky
- 150 ml mléka
- 1 velká cibule
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1 ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky nového koření
- ½ lžičky chilli
- špetka kardamomu
Smetanová omáčka
- 300 ml 30% smetany ke šlehání
- 1 ½ lžičky maizeny
- 200 ml silného zeleninového vývaru
- 1 lžička pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
-
- 500 g nových brambor
- brusinková marmeláda
- pažitka na ozdobu
- Strouhanku smíchejte s mlékem a nechejte 10 minut nabobtnat.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a opečte na pánvi, aby byla hotová jen tak napůl.
- Smíchejte maso, strouhanku, opečenou cibuli, vejce a koření.
- Rukama namočenýma ve studené vodě tvarujte kuličky o velikosti většího vlašského ořechu.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech pocákejte olejem. Kuličky naskládejte na plech a pečte asi 20 – 25 minut. Během pečení občas promíchejte, aby se nepřichytily a aby se rovnoměrně opekly ze všech stran.
- Smetanová omáčka. Smetanu rozmíchejte s maizenou a na mírném ohni zahřívejte až o bodu varu. Přidejte vývar, sůl a pepř a nechejte vařit, občas promíchejte.
- Ke konci vaření přidejte čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a ihned podávejte.
- Ke kuličkám podávejte nové brambory posypané pažitkou, smetanovou omáčku a lžičku brusinkové marmelády.