Dneska pro vás mám recept na veskrze americký mrkvový dort, jeden z mých nejoblíbenějších, přivezený mou drahou tetičkou až ze země za oceánem. Už jsem ho nepekla několik let, ani nevím proč, vždyť je tak dobrý!
Mrkvový dort — Carrot Cake
V kategorii:
Mrkvový dort - Carrot Cake
Korpus
- (jako míra hrnek o objemu 200 ml)
- 1 hrnek cukru krystal
- 1/2 hr oleje
- 4 vajíčka
- 1 1/4 hr hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- kávová lžička sody
- sáček vanilkového cukru
- kávová lžička skořice
- 3 větší nahrubo nastrouhané mrkve
Tvarohový krém
- 2 měkké tvarohy (500 g)
- 1/2 hr cukru moučka
- 1/4 hr rozpuštěného a poněkud zchladlého másla
- 1 hr strouhaného kokosu
- Troubu předehřejte na 175 stupňů. Dvě dortové formy o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem a vymažte máslem.
- Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte cukr, vejce a olej. V další míse smíchejte mouku, sodu, skořici, vanilkový cukr. Opatrně vmíchejte do těsta. Nakonec přimíchejte nastrouhanou mrkev.
- Rozdělte těsto rovnoměrně do obou forem a ve vyhřáté troubě pečte cca 45 min. Vyzkoušejte špejlí, jestli už je těsto propečené i zevnitř. Nechejte úplně vychladnout.
- Připravte si krém. Smíchejte tvaroh s cukrem a pak zapracujte roztáté máslo. Přidejte kokos a vanilku a nechejte ztuhnout v lednici.
- Skládání dortu. Každý korpus rozkrojte v půlce, čímž získáte čtyři tenčí korpusy. Jsou-li vršky vyboulené, odřízněte je. Mezi korpusy natírejte vrstvu krému a skládejte na sebe, vždy dort shora trochu přitlačte, aby nikde nevznikly mezírky. Krémem potřete dort i zvenku a nechejte v lednici alespoň hodinu ztuhnout.