Náš Jeníček oslavil své 1. narozeniny. Přiznám se, byla jsem z toho úplně dojatá. Když vidím, jak se z miminka za ten první rok života stal malý člověk s osmi zuby, který umí první dvě slova, učí se stát bez opory, vleze všude tam, kde byste ho raději neviděli (třeba na schody) a vždycky se mu úplně rozzáří očka, když může vyvést nějakou lumpárnu… maminky pochopí.
Jeníčkovi jsem pekla dort z ovesné mouky, který je úplně bez cukru a oslazený jen ovocným pyré. Krém je ze smetany a jogurtu a dortíček jsem zdobila granátovým jablkem, který si malý pán v poslední době oblíbil. Dort je velmi málo sladký (podle mě roční děti cukr opravdu nepotřebují), ale zase se ho nemusíte bát dát dítěti v jakémkoli množství.
Ale co myslíte, kolik dortu si Jeníček dal? Jedno sousto a pak už nechtěl. Zatím to není velký jedlík. Mně ale dort chutnal a kamarádům také. Jen jedné mojí tetičce přišel málo sladký a moc jí nejel.
Pár poznámek k pečení dortu.
- Do dortu jsem dávala jen ty potraviny, které Jeníček běžně jí - ovesnou mouku (vločky), bio vajíčka, ovoce, skořici, bílý jogurt, šlehačku.
- Ovesnou mouku jsem si umlela v mixéru z celých ovesných vloček. A pak jsem ji ještě prosála přes síto, abych odstranila případné kousky vloček ji měla jemnou. Ovesnou mouku běžně koupíte i ve zdravých výživách, ale také ji doporučuji předem prosít.
- Dort jsem sladila ovocným pyré, které jsem si v létě uvařila z broskví, a pak zamrazila. Můžete použít kupovanou přesnídávku (z mých zkušeností je sladší, než ty doma dělané) nebo rozmixovaný banán, s ním to opět bude sladší.
- Jeníček má docela rád skořici, běžně mu ji dávám do kaše. A protože se narodil na podzim, ladila jsem celý dortíček do podzimních chutí. Když skořici vynecháte, nic se nestane.
- Mezi vrstvy dortu přišlo švestkové pyré. Švestky zrovna byly na trhu, tak jsem nevymýšlela nic komplikovaného. Fungovaly by i hrušky nebo jablka, ale dort by nebyl tak oku lahodící. V létě použijte čerstvé jahody, maliny, borůvky, prostě co vaše dítko jí.
- Dort nachystejte den předem, hezky se naleží a korpusy nasáknou všechny chutě. A pak to bude mnohem lepší. Pokud to ale den předem nestíháte, k odležení postačí i dvě tři hodiny.