Taky už po ránu cítíte podzim ve vzduchu? Podzim je takové moje období a těším se na všechny chutě, které ho provázejí. Pár jsem spojila do těchto roztomilých cupcakes, které vám udělají radost třeba s šálkem čaje.
Makové cupcakes s povidly, mascarpone a skořicí
V kategorii:
Makové cupcakes s povidly, mascarpone a skořicí
na 12 kousků
Těsto
- 85 g másla
- 115 g krupicového cukru
- 3 vejce vel. M
- 120 g mouky (použila jsem 40 g hladké pšeničné, 40 g špaldové, 40 g pohankové, ale můžete celé množství nahradit jen hladkou)
- 20 g celého máku
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 30 ml mléka
Krém
- 200 - 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce medu (nebo víc podle chuti)
Na dokončení
- 2-3 lžíce povidel
- 1 lžíce skořice
- 2-3 hodiny před pečením vytáhněte z lednice máslo, vejce a mléko, aby suroviny měly pokojovou teplotu (v zimě nebo pokud máte doma chladno i 4-5 hodin předem).
- Formu na muffiny o průměru 4-5 cm vyložte papírovými košíčky. Troubu předehřejte na 170 °C.
- V míse šlehejte máslo s cukrem, dokud se nespojí. Poté po jednom zašlehejte všechna tři vejce a každé vždy šlehejte asi minutu. V této chvíli začne být směs nadýchaná a zesvětlá.
- Do jiné misky prosijte všechny druhy mouky, prášek do pečiva, sůl a promíchejte s mákem.
- Sypkou směs přidejte spolu s mlékem do vaječného základu, promíchejte a naplňte papírové košíčky přibližně do 2/3 jejich výšky.
- Pečte 20-30 minut podle toho, jak rychle peče vaše trouba. Špejlí vyzkoušejte, jestli už je upečeno. Nechejte vychladnout.
- V mezičase si připravte krém. Mascarpone s medem prošlehejte, aby bylo hladké, přidejte smetanu a šlehejte, dokud směs nezíská konzistenci krému.
- Do vršku každého muffinu vyřízněte nožem malou dírku a naplňte povidly.
- Krém přemístěte do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a cupcaky ozdobte. Nakonec je jemně posypejte skořicí (dala jsem ji do čajového sítka).
- Cupcakes skladujte v lednici, kde vydrží asi tři dny.