Čokoládové cupcakes s ostružinami

Čokoláda + cupcakes + ostružiny = dobrota převeliká.

Čokoládové cupcakes s ostružinami

Cupcakes (asi 15 kousků)

  • 120 g másla
  • 60 g hořké čokolády
  • 40 g prosátého holandského kakaa
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 60 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 150 g smetanového bílého jogurtu

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru moučka
  • 20 g prosátého kakaa
  • ostružiny na ozdobu
  1. Máslo spolu s čokoládou rozpusťte, pořádně promíchejte a nechejte zchladnout.
  2. V míse smíchejte vejce, cukr a mléko a několik minut šlehejte do světlé pěny.
  3. V další míse smíchejte mouku, kakao, sůl, sodu, prášek do pečiva, celou směs pak prosejte přes sítko, abyste odstranily případné hrudky.
  4. Do směsi vajec přidejte čokoládovou směs, promíchejte. Přimíchejte směs mouky a úplně nakonec přidejte bílý jogurt.
  5. Těsto naplňte do 2/3 výšky papírových košíčků a pečte asi 15 – 20 minut na 175 stupňů. Vyzkoušejte špilkem, jestli už jsou hotové.
  6. Cupcakes nechejte vychladnout a připravte si krém.
  7. Smíchejte mascarpone, smetanu, cukr a kakao. Pokud je krém příliš hustý, přidejte ještě víc smetany.
  8. Cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou ozdobte cupcakes a na každý posaďte jednu ostružinu.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny