Cupcakes se slaným karamelem jsou taková dobrůtka, že klidně sníte tři na posezení, jako to udělala jedna moje kamarádka. A jestli máte rádi větrníky, bude vám tohle chutnat. Karamelový krém totiž velmi připomíná karamelovou šlehačku.
Cupcakes se pečou v malých košíčcích o průměru 3, 5 cm. Pokud máte jen větší košíčky, prodlouží se doba pečení a cupcakes bude jen 6 – 8.
V receptu se také objevuje hnědé máslo, což je v podstatě zkaramelizované máslo, které dodá těstu tu správnou karamelovou chuť.
Karamelové cupcakes
(15 malých cupcakes)
Slaný karamel
- 150 g cukru krystal
- 30 ml vody
- 110 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička soli
Těsto
- 90 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 120 g hladké mouky
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 60 g másla
- 50 ml mléka
Krém
- 200 g mascarpone
- 75 ml smetany ke šlehání
- 20 g cukru moučka
- 140 ml karamelu
zbylý karamel na polití cupcakes
- Nejdříve si připravte karamel. Do hrnce dejte vodu a cukr a na mírné teplotě nechejte zezlátnout na karamel. Nemíchejte! Smetanu ohřejte a rozmíchejte v ní sůl.
- Zlatý karamel odstraňte z plotny a malým pramínkem přilijte smetanu, promíchejte metličkou a přeceďte přes kovové sítko. Dejte karamel do lednice a nechejte úplně vychladnout.
- Hnědé máslo. Máslo dejte do hrnce a na mírné teplotě zahřívejte tak dlouho, dokud nezačne hnědnout a nebude vonět po oříšcích. Stáhněte z plotny a nechejte zchladnout.
- Cukr a vejce vyšlehejte to světlé a nadýchané pěny. Přidejte mouku smíchanou s pečicím práškem, solí a muškátovým oříškem a také hnědé máslo a mléko. Vypracujte těsto.
- Těsto rozdělte do košíčků na cupcakes vždy asi do dvou třetin výšky košíčku. Pečte 10 – 15 minut na 165 stupňů a před zdobením nechejte úplně vychladnout.
- Na krém vyšlehejte mascarpone s cukrem, smetanou a vychladlým karamelem do hladkého krému. Přemístěte do cukrářského sáčku a každý cupcake ozdobte.
- Nakonec je přelijte zbylým karamel a nechejte chvíli vychladit v lednici.