Citronový cheesecake z pohankové mouky s kiwi

V kategorii:

Letošní Velikonoce jsem něco naprosto nevelikonočního. Nepekla jsem mazanec, ale cheesecake. Velikonočku (velikonoční vánočku a mazanec v jednom) totiž obstaral můj milý a já jsem se proto pustila do jiných vod.

Citronový cheesecake z pohankové mouky s kiwi

Korpus

  • 210 g pohankové mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 75 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Náplň

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 120 g Lučiny
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu + 1 lžíce citronové šťávy
  • 120 g cukru moučka
  • 3 vejce

Kiwi glazura

  • 3 kiwi
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 plátek želatiny
  1. Křehké těsto. Do velké mísy dejte pohankovou mouku smíchanou s kukuřičným škrobem, cukrem a solí. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a vypracujte hrubou drobenku. Přidejte vejce, zpracujte hladké těsto a dejte na půl hodiny do lednice.
  2. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a stěny vymažte máslem. Díky němu se těsto při pečení neodlepí.
  3. Troubu předehřejte na 175 stupňů.
  4. Těsto vyválejte do tvaru kruhu o něco většího než forma a formu jím vyložte. Okraje seřízněte, aby byly rovné a dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte pečicí papír a na něj nasypejte suché fazole.
  5. Dejte do trouby a pečte 15 minut, poté odstraňte pečicí papír s fazolemi a dopékejte asi 10 minut dozlatova.
  6. Na náplň vyšlehejte tvaroh s Lučinou, cukrem, solí a citronem do hladkého krému. Poté přidejte vejce a šlehejte na co nejnižší rychlost, aby se do krému nedostal vzduch.
  7. Krém vlijte na upečený vychladlý korpus a s formou několikrát bouchněte o kuchyňskou linku, aby se případné bublinky vzduch dostaly pryč.
  8. Teplotu v troubě snižte na 160 stupňů a na dno trouby vložte pekáček s vodou.
  9. Cheesecake pečte asi 35 – 40 minut, dokud se prostředek při poklepání na bok formy nechvěje jako želé.
  10. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a cheesecake v ní nechejte asi hodinu chladnout. Poté jej ve formě přemístěte na 4 – 8 hodin do lednice, kdy vychladne a ztuhne.
  11. Kiwi glazura. Želatinu namočte asi na 10 minut do ledové vody. 2 kiwi oloupejte a nakrájejte na kousky a rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré.
  12. 2 lžíce vody a 2 lžíce cukru moučka přiveďte téměř k varu, promíchejte a přidejte želatinu, která se rozpustí. Pozor, plátková želatina se nesmí vařit. Směs želatiny přidejte ke kiwi pyré a promíchejte. Přelijte přes cheesecake.
  13. Poslední kiwi oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, kterými cheesecake ozdobte.
  14. Nechejte ještě hodinu ztuhnout a poté můžete servírovat.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny