Kousnete si a nejdřív ucítíte jemnou chuť vanilky. Následuje hořká chuť čokolády a křupnutí lískového oříšku, lehce nakyslá chuť malin a vločka maldonské soli pro ten správný kontrast. Vše doplněno dokonalým sušenkovým těstem, křupavým u okrajů a vláčným uprostřed. To jsou mé dokonalé cookies.
Pár poznámek před pečením
- Do těsta patří spousta másla. Ještě o stupeň výš sušenky posune přepuštěné (hnědé) máslo, které si snadno vyrobíte doma. Má karamelově oříškovou chuť a osobně v něm nechávám i takové ty hnědé kousíčky na dně hrnce. Před pečením je třeba nechat máslo ztuhnout do pokojové teploty.
- Cookies jsou sladké, o tom žádná. Ale právě cukr je jednou z přísad, která jim dodává typickou strukturu, proto cukru neubírejte, kdyžtak jen malinko. V receptu používám dva druhy cukru - bílý krupicový cukr a melasový třtinový cukr (velmi tmavý cukr vyrobený ze třtinové šťávy s výrazně karamelovou chutí). Můžete ho nahradit třtinovým cukrem.
- Máslo a vejce musí mít při míchání těsta pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo.
- Těsto na cookies se nechává přes noc odležet v lednici (resp. můžete ho tam nechat 8-24 hodin). Vychlazené těsto lépe rozvine lepek a při pečení se bude méně roztékat.
- S pečením je to trošku oříšek, protože každá trouba peče jinak. V té mojí se cookies pečou přibližně 10 minut, ale v té vaší to může být jinak. Pokud pečete v plynové troubě, snižte teplotu na 160 stupňů, plynové trouby totiž obecně pečou rychleji a víc hřejí.
- Pokud necháte sušenky péct déle (víc dozlatova), budou křupavější - tohle už je na vašich chuťových preferencích.
- Místo hořké čokolády můžete dát mléčnou nebo bílou, ořechy vyměnit za jiné, přidat sušené ovoce... tady se meze nekladou. Já často sypu do těsta různé zbytky ořechů, které už potřebují sníst.
- Po upečení se cookies posypou špetkou maldonské soli - jsou to křehoučké solné vločky, které dodají chuťový kontrast vší té sladkosti. Můžete použít i jinou sůl, ale ta maldonská je krásná na pohled.