Tartaletky jsou jednoduché a přitom chutnají dokonale. I když na druhou stranu ty košíčky mají docela zdlouhavý proces výroby. Ale kupovat je přece nebudeme, že. Varování – čokoládový krém je silně návykový! Mám strach, že u nás doma toto cukroví moc dlouho nevydrží. Což na druhou stranu znamená, že byly moc dobré.
Čokoládové tartaletky
V kategoriích:
Čokoládové tartaletky podle Ivy Fabešové (20 kusů)
Korpus:
- 150 g hladké mouky
- Špetka soli
- 75 g cukru krupice
- 75 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce vody
Čokoládový krém:
- 200 g hořké čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 30 g másla
- V míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli. Přidejte máslo a zpracujte tak, aby vznikla drobenka. Do ní přidejte žloutek, vodu a vytvořte těsto. Vložte ho na hodinu do lednice.
- Po vyjmutí těsto rozválejte, vykrájejte z něj kolečka a vyložte jimi olejem vymazané formičky na košíčky. Dno košíčků propíchejte vidličkou.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte košíčky cca 10 minut.
- Připravte si čokoládový krém. Smetanu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Čokoládu nalámejte do misky a zalijte vařící smetanou. Pořádně promíchejte a poté do směsi vmíchejte máslo. Nechte krém vystydnout (dáte-li krém do ledničky, nenechávejte ho tam moc dlouho, jinak vám ztuhne úplně a budete ho muset znovu rozehřívat).
- Krém dejte do cukrářského sáčku a naplňte jím košíčky.
- Košíčky vložte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby krém ztuhnul. Pak je stačí skladovat někde na chladném místě.